Política

Praga i Ankara ja pateixen talls de gas

La guerra del gas entre Ucraïna i Rússia ha viscut un nou episodi amb implicacions més enllà de les fronteres de tots dos països. Diumenge ha començat a disminuir el subministrament de gas rus a Txèquia i a Turquia, víctimes d’un conflicte que té l’origen en la falta d’acord sobre el preu del gas i les tarifes del seu trànsit.

El primer dia de l’any, Rússia va tallar el subministrament del gas a Ucraïna, a qui acusa de robar-li combustible. Aquesta paràlisi en el trànsit del gas va provocar ahir –tal com va vaticinar Kíev– els primers talls de combustible a Txèquia, on el subministrament de gas va baixar prop d’un 5%.

Turquia va informar d’una petita baixada en el subministrament, afegint-se a Polònia, Romania, Bulgària i Hongria, que han fet denúncies similars.

El gegant rus Gazprom, que té el monopoli del gas a Rússia, ha apel·lat a la Unió Europea perquè supervisi el combustible que travessa Ucraïna cap a la resta de països europeus. El portaveu de l’empresa gasista, Serguei Kuprianov, va afirmar ahir en una entrevista a la televisió russa que “hem enviat una carta a la Comissió Europea amb la nostra proposta perquè es controli el gas”.

Gazprom va acusar Ucraïna d’haver “robat”, entre dissabte i diumenge, 25 milions de metres cúbics de gas rus, que transita per la xarxa de canonades ucraïnesa, destinada als consumidors de la UE.

Els ambaixadors de la Unió es reuneixen avui d’urgència a Brussel·les, on la presidència txeca detallarà als altres membres de la UE el contingut de les converses mantingudes amb representants dels governs ucraïnès i rus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona
política

La seguretat i el blindatge del Campus de Salut, prioritats de Junts pel proper curs

girona
Estat espanyol

Begoña Gómez s’acull al dret a no declarar al jutjat

Barcelona