Política

Montilla no altera els plans i pressiona amb el front català

El president no descarta portar al Congrés la declaració unitària del Parlament i rebutja que el PSC doni suport a iniciatives unilaterals

“El PSOE vol i dol”, sentenciava ahir un destacat dirigent del PSC, sobre les posicions de la formació de Zapatero davant de l’exigència del govern català que es procedeixi a la renovació del Tribunal Constitucional. Les paraules del cap de l’executiu espanyol ahir al Congrés no han convençut els socialistes catalans, que tot i considerar que Zapatero es comença a resituar respecte a la posició de dilluns no alineant-se amb el PP, no veuen que vagi gaire més enllà. Davant aquest escenari, el president Montilla no altera els seus plans i manté el full de ruta de buscar un posicionament unitari del Parlament que reclami la renovació del Tribunal Constitucional TC) i, si cal, portar aquest front al Congrés.

“Si es dedueix que han de portar-se iniciatives a altres àmbits, ho farem”, va sentenciar el cap de l’executiu català i líder del PSC en declaracions a la Cadena SER. Dit això, però, va alertar que els seus 25 diputats al Congrés donaran suport a iniciatives conjuntes i no unilaterals. “No es tracta que ningú jugui amb avantatge”, va manifestar abans de retreure a CiU que “miri de posar en dificultat el PSC en lloc de sumar esforços per defensar l’Estatut”. D’aquesta manera, sortia al pas de la proposta de CiU i ERC de plantejar al Congrés una reforma de la llei del TC.

La posició de Montilla va trobar resposta a Esquerra, que si bé és partidària de definir una posició unitària a Catalunya alerta que no participarà en un front “anti-PP” a Madrid, ja que culpa de la paràlisi de l’Estatut tant el PP com el PSOE. “És un problema de legitimitats entre Catalunya i Espanya”, va subratllar el líder dels republicans, Joan Puigcercós. El president és “conscient” que no serà fàcil emprendre la renovació de l’alt tribunal perquè “no hi haurà facilitats per part del PP”. És per això que va alertar durant el lliurament de les creus de Sant Jordi que Catalunya està disposada a tornar a sortir en defensa de la seva dignitat “tants cops com faci falta”. “El nostre poble i les nostres institucions volen creure que la seva voluntat d’autogovern serà atesa i respectada”, va advertir.

Mantenir la pressió
L’executiu català creu que la seva demanda no cau en sac foradat i el govern de Zapatero veu la importància de la petició catalana. El problema, però, és com resoldre la qüestió. A hores d’ara, davant aquest escenari per definir el govern opta per mantenir una pressió pública forta, el màxim d’unitària, i seguir amb el desplegament de l’Estatut. I en la mesura del possible, accelerar algunes reformes de lleis orgàniques per salvar temes posats en entredit al darrer esborrany de sentència.

Tres membres més del govern van sortir a la palestra a emfatitzar la posició oficial. Des del vicepresident Carod-Rovira als consellers Saura i Geli. El titular d’Interior també va instar el PSC al Congrés a posar els interessos de Catalunya per davant de les relacions amb el POSE. De fet, el cap dels socialistes catalans a la cambra baixa, Francesc Vallès, ja va deixar la posició en mans de Montilla, i va demanar que es facin servir tots els instruments possibles d’acostament al PSOE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Finlàndia

Rastrejaran els mòbils per evitar entrades massives de migrants

Barcelona
Estat espanyol

Peinado apunta que del “silenci” de Sánchez se’n poden treure “conclusions”

Barcelona

El Suprem veneçolà declara la victòria electoral de Maduro enmig de les acusacions de frau

Barcelona
Política

L’alcalde de Banyeres es desdiu i ara diu que no dimiteix

Banyeres del Penedès
àsia

Xocs entre policia i manifestants en una protesta antigovernamental a Indonèsia

barcelona
Política

Xavier Amor deixa l’alcaldia de Pineda per anar a la Generalitat

Barcelona
Política

La direcció d’ERC demana un informe jurídic sobre l’avançament del congrés

barcelona
política

Un manifest insta a moure’s contra l’emergència lingüística als Països Catalans

prada
administracions

Els Mossos d’Esquadra incorporen 850 nous agents

barcelona