Política

La crisi a Interior desferma enfrontaments al govern

La crisi que travessa la conselleria d’Interior va derivar ahir, un tranquil diumenge de primavera, en greus enfrontaments al tripartit català. El vicepresident d’ICV, Jordi Guillot, va apuntar que el conseller d’Universitats, el republicà Josep Huguet, hauria de dimitir per la manera com ha gestionat el pla Bolonya. Guillot responia d’aquesta manera a la petició que en sentit similar va fer dissabte el secretari general d’ERC, Joan Ridao, elevant a “responsabilitats polítiques” els errors comesos al departament d’Interior.

Les crítiques de Guillot a Huguet, publicades al seu blog, van contrastar molt amb les declaracions que el president de la Generalitat, José Montilla, havia fet al matí en el congrés de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) a Viladecans. El líder del PSC va dedicar precisament la seva intervenció al pla Bolonya, però no pas per fer retrets a Huguet, sinó per deixar clar que els manifestants anti-Bolonya són “una minoria”. Va parlar-ne, però, sense fer ni un sol gest en defensa explícita del conseller d’Interior, Joan Saura. El fet no va passar inadvertit, perquè Saura està travessant un dels moments més delicats de la seva carrera política i demà haurà de comparèixer al Parlament enmig d’un clima molt enrarit. Tan sols un dia abans el consell nacional d’ICV ja s’havia queixat que el PSC, ERC, i també EUiA estan deixant sol el conseller.

Montilla va recordar al congrés de la JSC que “els governants no han de permetre actituds que danyen” la imatge dels joves. Era una clara defensa de l’actuació dels Mossos, que Saura havia criticat, apreciant-hi errors, davant el faristol del Parlament.
Dirigents del PSC consultats ahir per l’AVUI estaven molt disgustats per l’allargament de la crisi al departament i urgien a trobar una solució. Però per respecte a Montilla recordaven també que correspon al president dirigir la sortida. Mentrestant, creixen dia a dia les veus al PSC partidàries de rellevar Saura d’Interior, encara que això no ha de significar que abandoni el govern.

ICV defensa la tesi contrària. Vol impulsar la seva política alternativa a Interior, mantenint Saura al departament. L’informe polític del líder ecosocialista al consell nacional va rebre 7 vots en contra i 26 abstencions.

Montilla es reunirà avui amb Saura per avaluar la situació, un dia abans de la compareixença que ha de fer al legislatiu, segons fonts ecosocialistes. Al PSC no confirmaven ahir la trobada, i extremaven la prudència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.