Política

Ciutadans pel Canvi no retirarà la ILP per la llei electoral i assenyala CiU com a única culpable del fracàs

Els socis electorals del PSC insisteixen a reobrir el debat, malgrat l'escepticisme de la majoria de partits, inclòs el d'ERC. Demanen "sentit de país" a la federació d'Artur Mas

Els promotors de la ILP per la Llei electoral de Catalunya impulsada per Ciutadans pel Canvi (CpC) amb el suport de gairebé 90.000 persones no pensen retirar la seva iniciativa i aquest divendres han demanat als partits que la tramitin aquesta legislatura per reobrir de nou la ponència de la llei, malgrat el fracàs del primer intent.

CpC –socis del PSC, amb el qual es presenten a les eleccions i formen grup parlamentari– reclama a CiU "sentit de país" i demana a la federació que renunciï al seu model i assumeixi, com segons ells han fet PSC, ERC i ICV-EUiA, la proposta dels experts. Pel diputat de CpC Toni Comín seria un "gran acord". Per la presidenta de CpC, Carme Valls, no té sentit que els partits parlin d'autogovern si són incapaços de dotar el país d'una llei electoral pròpia.

"No hi ha excuses. Tot depèn de la voluntat política". D'aquesta manera Carme Valls ha instat CiU a fer un esforç i ha apel·lat al seu sentit de país. Comín ha demanat a CiU que renunciï "de forma immediata" a la seva proposta per assumir la dels experts. Catalunya és la única comunitat autònoma de l'Estat espanyol sense llei electoral pròpia, malgrat que tirar-la endavant no depèn de ningú més que dels partits catalans.

Els portaveus de CpC han presentat com a argument l'exemple d'ERC i d'ICV-EUiA, de les quals consideren que malgrat que surten perjudicades amb la proposta dels experts estan disposades a assumir-la. Per Valls, els arguments de CiU per no assumir íntegrament la proposta dels experts, en el sentit que Lleida, Tarragona i Girona perden pes, "no són vàlides". "La proposta dels experts assegura de manera escrupolosa la representació adequada de tots els territori", ha assegurat.

Tanmateix, tots els partits menys el PSC i ICV-EUiA van qüestionar ahir, en certificar el fracàs de la ponència de la llei electoral, l'oportunitat de tramitar la ILP i tornar a obrir així la ponència. Però Carme Valls i Toni Comín tenen clar que per ells cal obrir de nou el debat, de manera que no tenen intenció de retirar la ILP ni en el cas que els partits la vulguin ajornar fins la pròxima legislatura ni que l'esmenin fins a convertir-la en la proposta dels experts, que ja consideren bona. Per ells, les 90.000 firmes recollides els obliguen a mantenir la ILP passi el que passi.

Si bé per ara només el PSC i ICV-EUiA han dit explícitament que faran suport a la tramitació parlamentària de la ILP, Comín ha considerat que també ERC l'ha de veure amb "afinitat", perquè és el text que més s'assembla a la proposta dels experts, que els republicans han insistit en presentar com a única possibilitat de trobada i consens entre els partits. El Parlament ja ha validat les signatures i ara la mesa haurà de decidir quan va al ple. Els partits ja poden presentar-hi esmenes.

Roda de reunions amb els partits
"No creiem que es pugui dir que un país s'autogoverna si no té aquesta llei", ha dit Valls, que creu que encara queda temps aquesta legislatura per tornar a obrir el debat i completar-lo si hi ha voluntat política, especialment de CiU, segons la diputada socialista. Per CpC la nova llei no caldria aplicar-la en els pròxims comicis, sinó que els partits podrien pactar aplicar-la en les eleccions del 2014.

La setmana que ve, la comissió promotora de la ILP obrirà una roda de contactes amb els grups parlamentaris per demanar-los que reobrin el debat parlamentari per la llei electoral. La ILP no decauria en cas que quedés a mitja tramitació.

Per Comín, si tots els partits són capaços de posar-se d'acord amb la llei electoral, també en traurien un rèdit electoral, perquè donarien als ciutadans "un senyal de regeneració política". Com a mostra de bona voluntat, Carme Valls fins i tot ha demanat mostres de "fe, aliança, amor, caritat i esperança".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.