Política

Cameron i Clegg pacten mantenir el Regne Unit fora de l'euro

El nou primer ministre britànic i el seu número dos presenten el seu gabinet, amb un ministre d'Exteriors conservador i euroescèptic. Asseguren que l'executiu serà "estable i unit" i que "durarà"

El Regne Unit adoptarà la moneda única europea i continuarà amb la lliura esterlina, separat de l'euro. És una de les primeres decisions econòmiques adoptades pel nou govern de coalició de la Gran Bretanya, encapçalat pel conservador David Cameron com a primer ministre i Nick Clegg com a viceprimer ministre.

Els dos nous socis han comparegut junts aquest dimecres al migdia davant del número 10 de Downing Street de Londres, on hi ha la residència oficial del primer ministre britànic i que Cameron ocuparà a partir d'avui amb la seva família. i Nick Clegg. Tots dos s'han compromès a portar un "canvi històric" en la manera britànica de fer política. Estan convençuts que el seu govern de coalició "durarà" perquè tenen un "propòsit comú". Cameron i Clegg són conscients del "gran pas" que han fet en aliar-se, i dels "reptes" que els esperen, especialment en l'economia. Però pretenen convèncer els "escèptics" que el govern de coalició conservador-liberal demòcrata serà "estable i unit".

Una de les qüestions que separen els tories dels lib-dem és la relació amb Europa. Els conservadors són molt euroescèptics i els liberals tot el contrari, dins dels paràmetres britànics. De moment, però, amb el nomenament de William Jefferson Hague com a ministre d'Exteriors i la confirmació que el país es mantindrà fora de l'euro, queda clar qui mana, per ara, en aquestes qüestions. Hague, que va ser líder del Partit Conservador del 1997 al 2001, és un euroescèptic radical.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.