Política

Zapatero demana un alto el foc immediat a Gaza

Pròxim Orient

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha fet una pausa en la roda d'entrevista amb els presidents autonòmics, per emetre un comunicat sobre la postura de l'executiu davant el conflicte del Pròxim Orient.

Zapatero ha manifestat un "enèrgic rebuig" a "unes conductes irresponsables" per part de les dues parts implicades en el conflicte, el trencament de la treva per part del grup radical Hamàs, com per la "reacció desproporcionada" de l'exèrcit d'Israel. "La població no pot ser ostatge dels conflictes polítics, aquest no és el camí cap a la pau" ha afegit assegurant que així li farà arribar al primer ministre israelià, Ehud Olmert.

El govern espanyol ha expressat que la situació al Pròxim Orient no té sortida i s'ha d'obrir amb urgència un camí per al diàleg. L'Estat espanyol, a través del seu ministre d'Afers Exteriors, "ha de contribuir a portar l'estabilitat a la zona", aportant també ajuda humanitària.

Zapatero també ha explicat que s'ha posat en contacte amb el president francès, Nicolas Sarkozy, i amb el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, per fer força i "exigir", a nivell internacional, que s'aturi el conflicte. Ha instat a la Unió Europea a impulsar una iniciativa "eficaç i operativa" per garantir l'alto el foc a la zona, la seguretat a Israel i una "vida digna" als habitants de la franja de Gaza.

Així ha demanat un urgent acord de pau i el cessament de les hostilitats per part dels dos bàndols. Zapatero ha insistit que el govern de l'Estat "té estrets lligams" a banda i banda de la franja i ha assegurat que "treballarà incansablement", que farà tots els esforços, per aturar "aquesta gran espiral de violència, que amenaça en ocasionar nous conflictes", ha afegit.

Visita d'Abbas
Zapatero també ha anunciat que el president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, visitarà Madrid "en els propers dies". Fonts governamentals han indicat que la visita d'Abbas podria ser dijous o divendres, dies que el president palestí, dies en què el president palestí s'entrevistaria amb Zapatero.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.