Política

La derrota electoral a les grans ciutats de Bolívia esguerra la festa al president Evo Morales

La formació que dóna suport al mandatari bolivià només obté tres de les deu principals alcaldies. L’oficialisme podrà governar a cinc dels nou departaments

El president bolivià, Evo Morales, celebra un triomf agredolç en les eleccions regionals de diumenge. A l’espera dels resultats oficials definitius, el Moviment al Socialisme (MAS), que li dóna suport, es va imposar en cinc de les nou governacions del país, però no va aconseguir desplaçar del poder els partits conservadors que controlen Santa Cruz, Beni i Tarija, a les terres baixes de l’Orient.

La governació de Pando, però, es disputava vot a vot. Si bé el partit del president va demostrar que és l’únic amb presència nacional, també és evident que ha patit dures derrotes a les alcaldies, on només controlarà tres de les deu més importants.

Cal destacar la derrota municipal a la capital, La Paz, on no va guanyar la dreta, sinó el Moviment sense Por (MSM), aliat fins fa poc del govern i ara líder d’una nova oposició d’esquerra moderada. Després de la ruptura amb l’MSM, el MAS va carregar contra els seus dirigents, a qui va qualificar de traïdors i neoliberals.

“El MAS es converteix en el partit més gran de tota la història de Bolívia des del 1825 [any de la independència]”, va dir Morales. Malgrat el seu entusiasme, el president va haver d’admetre que la seva projecció en algunes regions del país no havia estat l’esperada. Els representants del govern van obtenir magres resultats fins i tot en regions en què Morales s’havia imposat en les generals del desembre passat, com ara Tarija, al sud-est del país.

Per l’analista política María Teresa Zegada, consultada per la xarxa ATB de televisió, “el MAS ha crescut als nou departaments, però ha perdut força als principals municipis. Hi ha hagut molt vot creuat”.

En tot cas, aquest és l’escenari a què Morales haurà de fer front en els pròxims cinc anys. Potser conscient d’això, el primer mandatari indígena de Bolívia ha demanat als seus opositors que treballin conjuntament amb el govern. “L’oposició ha d’entendre que aquest procés de canvi és imparable –va manifestar Morales– i això és el que expressa el poble a les urnes. Almenys que aportin feina de gestió perquè hi guanyi el poble”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Àsia

Ajut a l’Afganistan malgrat tot

Barcelona
Andreu Absil (Andy)
Alcalde de Montgat (PSC)

“No vull mirar enrere i ens toca fixar-nos en el futur i el 2027”

Montgat

La porta d’entrada al Maresme

Montgat
estats units

L’FBI investiga com un “intent d’assassinat” contra Trump el tiroteig en el seu camp de golf

barcelona
guerra a gaza

Un míssil balístic disparat des del Iemen activa les alarmes en el centre d’Israel

barcelona
amèrica del sud

L’arrest de dos bascos a Veneçuela eleva el nivell de la crisi diplomàtica

barcelona

Caça major contra l’amnistia

Barcelona
política

Núria Navarro, nova diputada del PSC al Parlament de Catalunya

girona
Dídac Manresa Molins
Alcalde de Breda (ERC)

“Un dels objectius de legislatura és enllestir la redacció del POUM”

Breda