Política

Una cimera amb els agents socials, únic punt d'acord del debat sobre la crisi al Parlament

La proposta de pacte català no obté el suport dels grups de l'oposició i només el rep amb matisos dels socis de govern del PSC

L'aposta per celebrar una cimera d'un organisme assessor de la Generalitat per intentar pactes sobre la crisi es perfila en aquest moment com l'únic acord consensuat del ple, segons els contactes que mantenen els partits. La cimera la celebrarà el comitè assessor del denominat Acord Estratègic, en el qual també hi ha els agents socials.

El tripartit presentarà aquesta proposta en una de les seves resolucions, que recolliran també un suport a les mesures anticrisi que està desenvolupant el govern. CiU presenta una sola resolució amb les cinc punts que reclama (moderació fiscal, crèdit, morositat, austeritat i reformes estructurals), i a més demana un front català a Madrid. Els nacionalistes donaran suport a la proposta de cimera, mentre que s'abstindran en la resta de propostes del tripartit.

Les propostes de resolució que s'han de votar després del ple monogràfic es començaran a discutir aquest mateix dimecres.

El president de CiU, Artur Mas, ha relativitzat la proposta de consens que ha fet el president José Montilla, centrada en la presència de CiU a la taula de l'Acord Estratègic, i ha proposat negociar, en canvi, un programa de cinc punts, davant un govern tripartit que "crea desconfiança". Ha citat la moderació fiscal, el crèdit a les empreses, el control de la morositat, l'austeritat de l'administració i les grans reformes estructurals. Sobre això ha dit que està disposat a pactar amb el govern, "sense cap xec en blanc", si després el PSC es compromet a traslladar a Madrid els compromisos.

Per Mas, desplaçar els contactes entre el govern i CiU a una cimera en cap cas és una forma de negociació seriosa. "Però si no ens hi han volgut mai, a l'Acord Estratègic! Si el conseller Castells ho volia i vostè li va dir que no! ¿I ara ens ho demanen a sis mesos de les eleccions?", s'ha preguntat. "No es tracta d'anar a una cimera assessora", ha insistit Mas, que s'ha queixat que Montilla no hagués fet autocrítica en la seva intervenció inicial.

El president ha donat a entendre després que efectivament limita la seva oferta de consens a la participació en aquesta comissió, de la qual formen part també els agents socials, i que, per tant, no es negociaran bilateralment propostes concretes. "Miri, nosaltres estem disposats a parlar de tot, però no es tracta només que ens posem d'acord vostè i jo. El país no som vostè i jo", ha argumentat Montilla, que s'ha queixat que Mas parli de la fiscalitat amb mesures concretes. "Vostè va a temes conjunturals i tàctics, com la pujada de l'IVA!", s'ha exclamat el primer secretari del PSC, mentre recordava que a l'Acord Estratègic hi ha 23 àmbits de treball.

Durant el debat, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha manifestat el seu suport a un pacte català, sempre que els principals partits del Parlament, CiU i el PSC, es comprometin a mantenir la seva integritat també al Congrés de Diputats, a Madrid. Puigcercós ha exigit coherència i que no hi hagi "traïcions".

El PP ha acceptat participar en la cimera entre partits i agents socials proposada pel president català, José Montilla, per parlar sobre la crisi, però ha censurat la iniciativa i ha instat Montilla a "rectificar" la seva política econòmica o convocar eleccions. El portaveu econòmic del PP, Enric Millo, i el president català, José Montilla, han mantingut una picabaralla dialèctica que s'ha aguditzat quan el president ha tractat el PP de "partit del no a Catalunya" i Millo l'ha acusat de pretendre reeditar el Pacte del Tinell per excloure'ls.

ICV-EUiA, per la seva banda, ha acusat CiU de fer propostes que no van en la direcció d'afrontar una crisi que, ha dit la portaveu de la formació, Dolors Camats, canviarà molts aspectes de l'economia. Camats ha assenyalat també que Catalunya hauria d'aprofitar l'oportunitat per avançar-se.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona
Política

Rull torna a Lledoners

barcelona