Política

Advocats dels Països Catalans demanen la despenalització del delicte d'injúries a la Corona

Justícia

Un grup d'advocats dels Països Catalans han demanat avui que es modifiqui el Codi Penal i es despenalitzi el delicte d'injúries a la Corona perquè considera que la crema de fotografies dels reis és una mostra de llibertat d'expressió, segons ha informat avui l'entitat Alerta Solidària.

Per a això, 69 advocats han presentat avui un manifest simultàniament als col·legis d'advocats de Barcelona, Lleida, Palma, Alzira i València, tot i que esperen que s'adhereixin al text altres lletrats, així com jutges, fiscals i altres professionals de la Justícia.

En el manifest, els advocats recorden que la Corona es transmet de manera hereditària i que "mai ha estat sotmesa a un referèndum", pel que ha d'estar exposada a la crítica. Segons la seva opinió, la crema de fotografies no és sinó una mostra de rebuig a la monarquia i, a l'estar penat, suposa "una limitació directa" de les llibertats d'ideologia i d'expressió.

Alhora, recorden que el delicte d'injúries a la Corona està més durament penat que les injúries greus a la resta de ciutadans, fet que suposa una "sobreprotecció penal" de la Família Reial espanyola, cosa que és "difícilment compatible" amb un Estat democràtic i el dret fonamental a la igualtat", recollit a la Constitució.

Els impulsors del manifest sostenen que castigar la crema de fotografies i altres injúries a la Corona "s'utilitza" per "condemnar determinades opinions polítiques", una cosa "difícilment encaixable en un Estat democràtic" que defensa valors com la llibertat i el pluralisme polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden participarà en la campanya electoral de Kamala Harris

barcelona
iran

Pezeshkian nomena cap d’Exteriors el negociador del pla nuclear

barcelona
política

Illa s’emporta el nucli dur al govern amb Romero a Economia i l’ex de Junts Sàmper a Empresa i Treball

madrid
POLÍTICA

Paneque serà portaveu del govern d’Illa i assumirà Territori, Habitatge i Transició Ecològica

Girona

Vidreres aprova el Pla de Gestió Ètica de colònies de gats

VIDRERES
estats units

L’equip de Trump denuncia que han piratejat les seves comunicacions

barcelona
israel

La fiscal general ordena aturar les subvencions a les llars d’infants als ultraortodoxos

barcelona
regne unit

La fiscalia estudia endurir les penes per als autors dels aldarulls ultres

barcelona
guerra a europa

Zelenski admet l’operació de tropes ucraïneses en territori rus

barcelona