Política

Sri Lanka dóna per mort el cap de la guerrilla tàmil

El govern de Colombo realitza les pertinents proves d’ADN als cossos recuperats sense la intervenció internacional

El govern de Colombo va proclamar ahir el final de la guerra civil singalesa. Un quart de segle després, l’enfrontament etnicista entre la majoria singalesa i la minoria tàmil s’extingeix per mitjà de les armes, l’únic camí que ha acceptat el conflicte. Ahir prop de 26 anys després del primer atemptat dels Tigres Tàmils –el 23 de juliol del 1983–, el govern va donar per mort Velupillai Prabhakaran, líder de la guerrilla.

El triomfalista i bel·licista president singalès, Mahinda Rajapakse, va llançar fa uns mesos l’anomenada “ofensiva final” contra els LTTE, una iniciativa destinada a donar el cop final a la guerrilla. Aquest cop, suposadament, va arribar ahir. Alts oficials de l’exèrcit singalès van afirmar ahir que Prabhakaran va morir quan el vehicle amb què viatjava va ser objecte d’una emboscada de l’exèrcit. El líder guerriller anava acompanyat de dos líders més dels LTTE. Tots tres intentaven fugir de la zona presa per l’exèrcit, al nord-est de l’illa.

L’exèrcit va anunciar que ha recuperat el cos sense vida de Prabhakaran i que ha començat a fer les pertinents proves d’ADN. Ni periodistes ni les agències humanitàries poden accedir a la zona i no s’ha fet pública cap fotografia del cos del líder guerriller, un fet que fa augmentar l’escepticisme al voltant de la mort de Prabhakaran.
Escapçats o no, el cert és que els LTTE –coneguts com la guerrilla més temuda del món– van deposar les armes el cap de setmana després de diverses i infructuoses crides a una treva que no s’ha produït.

Colombo va celebrar ahir l’“alliberament de Sri Lanka” després de 26 anys de guerra i més de 70.000 vides segades. Entre interrogants es manté, però, la resolució d’un conflicte ètnic que va néixer abans que l’illa obtingués la independència del Regne Unit, l’any 1948.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid