Política

Montilla i l’ambaixador d'Israel giren full a la crisi diplomàtica

Política

El president de la Generalitat, José Montilla, i l’ambaixador d’Israel, Raphael Schultz, van girar full ahir a la crisi diplomàtica que han viscut durant l’última setmana Catalunya i el país del Pròxim Orient, a causa de l’actitud del conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, davant la guerra de Gaza.

Montilla va rebre ahir l’ambaixador al Palau de la Generalitat, després de la carta que aquest va enviar queixant-se que el govern català no protegeix prou la comunitat jueva catalana i que Saura va secundar manifestacions on es cridava a favor del grup terrorista Hamàs. La trobada va durar prop d’una hora i es va celebrar en to cordial.

Acords del tot vigents
Les dues parts van fer públic hores més tard un mesurat comunicat, amb la decisió de mantenir “els ponts de diàleg i col·laboració oberts”. Segons fonts israelianes, això significa que la Generalitat no farà marxa enrere en els acords que té subscrits amb organismes d’Israel. Montilla va ratificar a l’ambaixador que el govern català no farà cap boicot al país hebreu, tal com reclamaven alguns sectors del tripartit, segons les mateixes fonts.

Un segon punt abordat va ser el tracte a la comunitat jueva catalana. L’ambaixador estava molest per l’atac que va patir el centre d’estudis i sinagoga de Khabad Lubavitx a Barcelona la setmana passada. La conselleria d’Interior va dir que es tractava d’unes pintades, però la comunitat jueva insisteix que l’atac va ser més seriós i els van rebentar els vidres.

Montilla es va comprometre ahir a “preservar el benestar” dels jueus catalans amb normalitat. Però, tot i la voluntat del president i l’ambaixada, segueix el conflicte amb la comunitat jueva per la decisió de Saura de modificar el perfil de la commemoració de l’Holocaust coincidint amb el conflicte de Gaza. Les entitats jueves catalanes es van reunir dijous i van acordar mantenir en suspens els actes que havien previst inicialment dins el Memorial, i no assistir a la recepció institucional a la Generalitat. Sí que seran presents en una cerimònia a l’aire lliure del govern a la plaça Sant Jaume, i en un acte el dia anterior programat pel Parlament. Amb el legislatiu català no hi tenen cap mena de problema.

Un portaveu de la comunitat jueva catalana va precisar ahir que ells no són israelians sinó ciutadans de Catalunya. “És molt greu el que va fer el govern al comparar Gaza i l’Holocaust”, va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.