Política

Amorós revalida la victòria a Barcelona però no té majoria

Debat intern a ERC

Tal com estava previst, Oriol Amorós va guanyar ahir les eleccions internes a la federació de Barcelona d’ERC i serà president durant quatre anys més. Amb el 46% dels vots, però, Amorós no ha aconseguit aglutinar al seu voltant la majoria del partit, de manera que es podria veure obligat a negociar perquè el congrés li aprovi avui la permanent.
Segons els resultats que ahir van donar les urnes, les altres dues candidatures sumen més vots que els d’Amorós. Tot i així, no és previsible que hi hagi sorpreses i el guanyador té a priori el congrés controlat.      


 

Dels 1.500 militants que estaven cridats ahir a les urnes, en van anar a votar poc més de 921, una participació que ha afavorit sens dubte la candidatura dels crítics, encapçalada per Rut Carandell. El fet que tant Amorós com Xavier Florensa hagin obtingut menys vots que avals afavoreix aquesta tesi. L’aspirant de Joan Puigcercós, que va rebre el 24% del suport, va quedar per darrere de Carandell, malgrat haver presentat més avals.



Aire per a Portabella
La jornada va transcórrer sense incidències i a quarts d’onze la major part dels casals ja tenien els resultats oficials, malgrat que les urnes van tancar a les deu. Curiosos són els empats de l’Eixample i del Poble Nou. Els blancs i els nuls són poc significatius.



La victòria de l’home de Jordi Portabella dóna aire al president del grup municipal a l’Ajuntament, si més no fins a la convocatòria de les primàries, que els estatuts preveuen en cas que hi hagi més d’un candidat. Amb el suport també del ja expresident d’ERC Josep-Lluís Carod-Rovira, falta veure les repercussions que pot tenir la victòria d’Amorós a Barcelona –federació clau– en la pugna entre Carod i Puigcercós de cara a la candidatura per a les eleccions al Parlament.



Malgrat que en les últimes setmanes es van reprendre els contactes per formalitzar un pacte entre els sectors de Puigcercós i de Carretero amb la intenció de tombar Amorós, fonts dels dues candidatures veien ahir a la nit gairebé impossible arribar a un acord per posar contra les cordes el nou president de la federació. I no és descartable que el sector de Puigcercós avali Amorós. La permanent es vota de manera uninominal.



Interpretacions
Cadascú interpretava ahir els resultats segons la conveniència. Els crítics consideren que el fet de quedar segons els consolida com a alternativa, també a nivell nacional. L’entorn d’Amorós, que fa quatre anys va guanyar només per 40 vots, té al cap la referència de les últimes primàries, en què Puigcercós va esdevenir president del partit només amb el 37% del suport de la militància. Serà precisament Puigcercós qui tancarà avui el congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.