Política

La manifestació contra el TC rep un nou impuls amb Laporta

El president del Barça assistirà a la marxa encapçalada pels expresidents, Huguet és el primer conseller del govern que anuncia que hi anirà i Carretero també s'hi suma

La manifestació unitària que impulsa Òmnium Cultural contra la sentència del TC a l’Estatut va rebre ahir un notable impuls amb l’adhesió del president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta. El dirigent de l’entitat esportiva més important de Catalunya va anunciar a l’AVUI que té previst assistir a la marxa que encapçalaran els expresidents Jordi Pujol, Pasqual Maragall, Heribert Barrera i Joan Rigol, com un gest de dignitat nacional de Catalunya.

Laporta ja va criticar recentment el pacte final del finançament, en una entrevista a aquest diari amb l’escriptor Salvador Sostres. “És un acord que vulnera l’Estatut. És insuficient, extemporani i un cas més de maltractament al país. I vés a saber si el compliran. Amb els governants espanyols no serveix de res ni tenir-ho signat: són uns incomplidors compulsius”, va declarar aleshores. El president del Barça ja indicava en aquell moment que pensava lluitar pels drets i la llibertat de Catalunya.

Matisació d’Huguet
Mentrestant, el conseller de Comerç, Josep Huguet, va ser ahir el primer membre del govern que anuncia que acudirà a la concentració contra la sentència del Constitucional. En un apunt al seu blog, va matisar la seva anterior afirmació que la marxa “no era la solució”, i va donar-hi un enfocament favorable. Fonts pròximes al conseller van negar que es tractés de cap mena de rectificació.

En un escrit titulat directament Assistiré a la manifestació, Huguet reconeix que “com a ciutadans i patriotes” s’ha d’assistir a qualsevol manifestació àmplia en defensa de la voluntat del poble català expressada a les urnes. Segons el conseller, caldrà buscar un comú denominador a la marxa, però creu que “aquest galimaties” només té com a sortida un plantejament que doni per finalitzada l’etapa autonòmica “i apunti cap al dret de decidir com a nou horitzó”.

El conseller insisteix que el Parlament haurà de tenir també un paper, per donar resposta des de les institucions polítiques a la sentència contra l’Estatut. “Bastim un programa polític ampli des resposta liderat pel Parlament”, va suggerir. Tot i això, va precisar que ERC no ha d’abandonar el govern tripartit. “Òbviament tot això s’ha de fer mentre es governa pensant en la majoria social i amb visió d’Estat. Construint Estat des del dia a dia”, va argumentar.

Reagrupament
Per la seva banda, l’exconseller de Governació i líder de Reagrupament, Joan Carretero, també va anunciar a l’AVUI que donarà suport a la manifestació si, tal com està previst, es planteja com una reacció de dignitat de Catalunya. Reagrupament acudirà a la marxa sota una consigna netament independentista, com altres col·lectius que abonen aquesta via. “Anirem a favor de la independència pura i dura. S’ha acabat la tonteria”, va afegir gràficament.

Aquest mateix plantejament és el que seguiran altres grups independentistes, coincidint amb la idea d’Òmnium Cultural de no centrar la resposta ciutadana en una defensa genèrica de l’Estatut sinó en la denuncia de la ingerència del Tribunal Constitucional en la decisió sobirana que va fer el poble català, expressada en un referèndum. Això ho vol solemnitzar amb la presència a la marxa dels dos expresidents de la Generalitat i els dos del Parlament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Els donants demòcrates s’impacienten amb la resistència de Biden a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navàlnaia a la llista de “terroristes”

Barcelona
Estat francès

Un foc afecta l’agulla de la catedral gòtica de Rouen

Barcelona