Política

ICV demana obrir reflexió sobre com pressionar Zapatero i censura el PSC

Pressupostos Generals de l'Estat

ICV ha fet una crida a PSC, ERC i CiU, i a la societat catalana en general, a obrir "una reflexió conjunta" sobre com "pressionar" el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero perquè compleixi l'Estatut, i ha censurat el PSC per "alimentar" la idea "inviable" que podia votar contra els pressupostos.

En roda de premsa després de l'executiva de la formació ecosocialista, el seu secretari general, Joan Herrera, ha dit que el previsible vot a favor del PSC als pressupostos per a 2009 revela que aquest partit "no va dir la veritat" en les últimes eleccions generals en parlar sobre el seu "marge de maniobra" respecte al PSOE.

"No val refugiar-se en el compliment de la disposició addicional tercera de l'Estatut –la que preveu inversions a Catalunya proporcionals a la seva aportació al PIB estatal– o en la por al PP (per justificar el suport als comptes), perquè al final no podrem fer cap tipus de pressió", ha advertit Herrera al PSC.

"Hi ha dirigents del PSC que han alimentat alguna cosa que sabien que no es podia fer, que era bastant inviable", ha recriminat el dirigent d'ICV al seu soci de Govern.

Conscient que l'opció de pressionar el Govern amb els pressupostos s'ha difuminat, Herrera ha subratllat que ara l'important és iniciar una "reflexió conjunta" per analitzar els "instruments" de què disposa Catalunya perquè el Govern "necessàriament hagi de complir amb l'Estatut".

Herrera no ha volgut revelar quines opcions considera ICV com a fórmules de pressió al Govern, però en ser preguntat per la possibilitat de mobilitzacions, ha dit que d'entrada aquesta formació no descarta "cap escenari". Així mateix, ha remarcat que ICV té totes les "raons del món" per votar contra els pressupostos generals de l'Estat, que a més de no contemplar el sistema de finançament no fan front adequadament a la crisi econòmica, segons Iniciativa.

Pel que fa a la possibilitat que es pacti el nou model de finançament abans de final d'any, s'ha mostrat pessimista i ha dit tenir la impressió que el president del Govern s'ha "desdit" del seu compromís amb el president català. Malgrat aquest escenari, Herrera ha reclamat no caure en "precipitacions" ni en la lògica de "a veure qui la diu més grossa", i ha receptat "serenitat, unitat i fermesa" davant la negociació que s'acosta sobre el nou sistema de finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.