Política

Castells trasllada a CiU que veu possibilitats d'acord

El conseller d’Economia, Antoni Castells, va informar ahir CiU dels contactes que el govern català ha mantingut aquests dies amb l’executiu espanyol sobre el finançament. Castells va citar el negociador de CiU, Francesc Homs, al seu despatx i li va transmetre el seu convenciment que de les converses amb el president José Luis Rodríguez Zapatero i el ministre Pedro Solbes se’n desprenen possibilitats serioses d’acord. Castells, però, va admetre que aquest acord no ha arribat per ara.

El conseller no va entrar en detalls per no entorpir la negociació, tot i reconèixer que fins ara no s’ha parlat de cap xifra referida a l’increment de finançament que ha de tenir Catalunya. Castells té una agenda intensa amb l’objectiu de tancar un pacte abans de final d’any.

Per CiU, però, la reunió de tres quarts d’hora va ser simplement de cortesia, davant la falta de concrecions. Fonts nacionalistes van apuntar que era “absolutament buida” de contingut informatiu. A més d’aquesta trobada, Castells en va celebrar una segona més de treball amb els consellers Joan Saura i Josep Huguet, i al vespre va parlar uns minuts per telèfon amb la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, i amb Albert Ribera (Ciutadans).

CiU va detallar ahir les seves condicions per avalar el nou model de finançament. El comitè executiu de CiU va analitzar llargament la situació, apuntant a una posició de més fermesa que s’anirà concretant els pròxims dies. Va fixar d’entrada una llista de sis punts per valorar si donen suport al model final. Es tracta, a més del compliment de l’Estatut, d’una reducció significativa del dèficit fiscal a partir de les balances fiscals ja publicades, que la solidaritat no modifiqui la posició de Catalunya en el rànquing de rendes per càpita (la denominada ordinalitat), la cessió del 50% de l’IRPF i de l’IVA i el 58% dels impostos especials, la bilateralitat del model entre l’Estat i la Generalitat, i que aquest serveixi per lluitar contra la crisi econòmica.

La conselleria d’Economia també va informar ahir els socis d’ERC i ICV del contingut de la reunió del cap de setmana i la possibilitat que hi hagi un principi d’acord abans de final d’any. El secretari general del departament, Martí Carnicer, va traslladar a Antoni Soy i Joan Boada, els negociadors dels republicans i els ecosocialistes respectivament, que les posicions estan allunyades, però que el fet que el govern espanyol no tanqui la porta a parlar d’anivellament podria permetre un principi d’acord abans del 31 de desembre. A la reunió no es va parlar de xifres, sinó que es va posar damunt la taula un escenari en què hi podria haver pacte en algunes línies bàsiques de contingut del model, i que aquest es podria concretar més endavant.

En un altre nivell, el president de la Generalitat també en va informar el líder d’ERC, Joan Puigcercós.

El finançament va centrar la reunió de la permanent del partit d’ahir. Els republicans són escèptics i, ara com ara, estan satisfets amb l’actitud de Montilla. “El govern no acceptarà un acord de principis no vinculat a una xifra”, va advertir Joan Ridao a la roda de premsa posterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.