Política

Artur Mas: "Si necessitem pactar, no descartem ningú"

El president de CiU remarca que el seu partit aspira a poder governar sense suports, però, si fos necessari "no hi ha cap pacte fixat d'entrada" ni amb el PSC, ni amb PP, ni amb ERC. "No hi haurà notari", ha avançat

El president de CiU, Artur Mas, ha remarcat aquest dilluns que l'aspiració del seu partit en les pròximes eleccions al Parlament és aconseguir formar govern "sense necessitat de bipartits, tripartits ni experiments que l'únic que han fet és degradar Catalunya".

Ara bé, en cas que fos necessari, CiU "no descarta ningú", ja que dependrà, segons ha dit Mas, del nombre de vots necessaris, de la situació de cada formació i de molts altres condicionants.

"No hi ha cap pacte fixat d'entrada. No hi haurà notari", ha declarat el líder convergent en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio. Dit això, Mas ha volgut puntualitzar que, en aquests moments, hi ha una gran distància entre CiU i la resta de partits, ja sigui per la seva dependència de Madrid (PSC), la seva visió de Catalunya (PP) o la seva història pactista (ERC).

Sobre el PP, Mas també ha indicat que no està entre les "preferències" de CiU, perquè, tot i haver-hi coincidències en el vessant econòmic, la distància pel que fa al concepte de Catalunya "s'ha anat fent més fonda".

En aquesta línia, ha afegit que la realitat d'ara també fa molt complicat pactar amb el PSC, per la seva dependència respecte al PSOE, i amb ERC, perquè han optat pels socialistes i perquè "no ha demostrat ser un partit que tingui una capacitat real de formar part d'un govern".

Respecte a les possibilitats dels altres, Mas ha avançat: "L'única manera d'evitar un pacte a la basca és concentrar-se en l'única alternativa possible. No només s'ha de guanyar les eleccions, sinó que s'ha de guanyar molt bé per poder governar sol".

Cal recordar que ahir el líder del PP, Mariano Rajoy, va assegurar que els populars seran els principals protagonistes del canvi a Catalunya, com ja van fer al País Basc amb el pacte de govern amb el PSC.

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat taxatiu a l'AVUI a l'hora d'afirmar que el PP "viu en un altre planeta" i que no arribaran a cap pacte amb els populars "mentre mantinguin el recurs contra l'Estatut al Constitucional, s'oposin a la immersió lingüística a les escoles i siguin tan conservadors".

No obstant això, aquest mateix matí Rajoy ha recordat que al País Basc, al principi, també s'oposaven a un pacte.

Llistes obertes, a mitges
En aquest context, el president convergent ha assegurat que la reforma electoral és necessària i que CiU aposta per un sistema de llistes obertes com el d'Alemanya, on es combina l'elecció parcial de diputats i la de partit.

"Si tot fos absolutament obert, pot passar que grups de pressió, econòmics o mediàtics, acabin col·locant al Parlament el seu diputat", ha explicat.

En opinió de Mas, però, enllestir aquesta nova llei abans de les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya serà complicat. "Un any és poc temps per fer una llei d'aquesta complexitat, que l'han d'aprovar dos terços del Parlament, com és normal, perquè del que estem parlant és d'establir les regles del joc", ha argumentat.

Respecte a la Lofca, Mas ha dit que "mutila l'Estatut" i que CiU "farà tot el que calgui perquè aquesta llei no entri en vigor". "La Lofca crea un forat immens que costarà Déu i ajuda arreglar-lo", ha augurat.

Finalment, el president de CiU i secretari general de CDC ha revelat que la clau per superar la crisi econòmica que viu el país la tenen les empreses, enteses com la suma d'empresaris i treballadors. "Només les empreses poden treure un país de la crisi, perquè l'administració no crea riquesa, pot afavorir-la o entorpir-la, però no en crea. Així, entre d'altres coses s'ha de resoldre que els diners circulin amb més fluïdesa", ha conclòs Mas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona