Política

Pistola sense bales

Itàlia

El moviment anti-Màfia té una nova arma. Es tracta d'una pistola carregada de bones intencions. Plena d'informació i de gent que es juga la vida per la justícia. Aquestes són les seves bales. El seu enemic compta amb un veritable arsenal. Kalàixnikovs, explosius, bazuques i el que calgui. No hi ha idealistes, ni somiadors. Només l'anhel pel poder.

Aquests dies s'ha presentat a Itàlia la pàgina web http://oltregomorra.com. L'espai està apadrinat per l'escriptor de moda, Roberto Saviano, amenaçat de mort i amb escorta després d'haver publicat el llibre Gomorra, fa dos anys. La seva obra (publicada per l'editorial Mondadori, propietat del primer ministre, Silvio Berlusconi) mostra amb molta fidelitat els negocis de la Camorra, la Màfia napolitana.

La nova pàgina web vol anar "més enllà" (oltre, en italià) i donar un seguiment a la feina iniciada per Saviano. L'espai està relacionat amb la seva web personal (http://robertosaviano.com) i fins i tot en comparteix el disseny. L'objectiu d'aquesta nova web, dirigida per Alessandro Pecoraro, és recollir qualsevol informació que pugui ser útil en la lluita contra el crim organitzat. Una lluita sense bales, esclar. Com la de Saviano.

La pàgina està dividida en diferents apartats que permeten aprofundir a bastament en aquest càncer que arrossega Itàlia des dels seus orígens. La primera part conté articles periodístics i entrevistes a persones que s'han enfrontat a la Màfia. Hi ha també un apartat d'art, on es recomanen llibres i pel·lícules com ara Biùtiful Cauntri, un documental duríssim que ha glaçat el públic italià perquè es mostra com la Camorra llança residus tòxics en camps propers a poblacions i per on pastura el bestiar que després serveix d'aliment.

La segona part és un homenatge a les persones i entitats que lluiten contra la Màfia. El més mediàtic de tots és Roberto Saviano, però a Itàlia hi ha moltíssims altres periodistes i polítics que necessiten protecció policial. Inclou també un petit diccionari amb el llenguatge que utilitza la Camorra. El següent apartat explica el judici Spartacus, que és el nom "del procés contra la Màfia més important dels darrers vint anys".

Finalment, la web parla de la confiscació de les propietats de mafiosos detinguts, on hi ha des de cotxes de luxe fins a grans palaus. Segons els entesos, la confiscació és la millor lluita contra la Màfia, que cada cop està invertint més fora d'Itàlia que no pas a dins. En aquest sentit, la web cita una frase de Saviano: "Reutilitzar els béns confiscats per a finalitats socials és veritablement l'única possibilitat de derrocar la potència espectacular i la publicitat dels capos i la força política i empresarial dels clans".

L'expresident de la Comissió Anti-Màfia del Parlament, Enzo Ciconte, destaca en declaracions a l'AVUI que "hi ha moltes entitats i persones que lluiten contra la Màfia", com demostra la presentació d'aquesta nova pàgina web. Ciconte defineix aquesta lluita "com un acordió que s'estira i s'arronsa" i mostra la seva "confiança" en la guerra contra el crim organitzat. Immediatament després, però, Ciconte afegeix que tota aquesta lluita, la de les pistoles sense bales, no serveix de res "si el govern no té com a primer objectiu la lluita contra la Màfia". Ciconte considera que "sense l'Estat no es pot canviar res". I, segons aquest expert, el govern italià no està per la feina.

Un nomenament polèmic
El govern de Roma és sospitós des del moment en què nomena com a subsecretari d'Economia Nicola Cosentino, polític de Força Itàlia crescut a la regió de Campània, territori de la Camorra, al sud d'Itàlia. Ciconte explica que, segons diversos mafiosos penedits que han decidit col·laborar amb la justícia per poder complir menys anys de presó, "Cosentino és amic de la Camorra". Si la versió dels penedits és certa, el número dos d'Economia d'Itàlia, un dels països que forma part del G-8, és un home de la Màfia napolitana. Forma part de l'arsenal.

Ciconte considera que la feina de Saviano i la nova pàgina web anti-Màfia estan permetent al món conèixer la força de la Camorra. Però adverteix que avui en dia la Màfia més perillosa i la més poderosa és la 'Ndrangheta, original de Calàbria: "Ara ens cal algú que faci saber què és la 'Ndrangheta, perquè està present en països com Espanya, Portugal, Alemanya i molts altres territoris".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona