Política

El TC estudiarà aquest dimecres el dictamen de Jiménez, més restrictiu amb l'Estatut

Fonts de l'alt tribunal remarquen que els magistrats podrien acabar no votant la sisena proposta proposta de sentència elaborada per un dels representants del sector més dur

El ple del Tribunal Constitucional (TC) es reunirà aquest dimecres per estudiar l'últim esborrany de la sentència que té pendent dictar sobre el recurs presentat pel PP contra l'Estatut de Catalunya, que ha estat redactat durant l'últim mes pel vicepresident Guillermo Jiménez, integrat en l'anomenat "bloc conservador" del tribunal. El contingut de la propostsa serà previsiblement més restrictiu que el que va ser rebutjat el passat 16 d'abril per sis vots contra quatre.

Fonts del TC han assenyalat que el ple, que es reunirà a partir de les 11.00 hores, no serà monogràfic sobre l'Estatut, ja que inclou altres assumptes en el seu ordre del dia. Tampoc és clar que la proposta de Jiménez acabi sent sotmesa a votació. És probable que el ponent el retiri si creu que, en funció de la posició dels altres magistrats durant el debat.

Jiménez podria optar per refer el seu esborrany -com va fer la seva antecessora Elisa Pérez Vera quatre vegades-, o bé renunciar a la ponència. En aquest cas, això obligaria a la presidenta del Tribunal, María Emilia Casas, a designar un ponent nou i endarrerir encara més la resolució d'un assumpte que porta enquistat a l'alt tribunal gairebé quatre anys.

Guillermo Jiménez va assumir la ponència de l'Estatut després de l'últim ple, fa a penes un mes, que va rebutjar el dictamen elaborat per la magistrada Elisa Pérez Vera, de l'anomenat "bloc progressista" de l'òrgan judicial.

Jiménez, al costat de Casas i els magistrats Vicente Conde i Jorge Rodríguez-Zapata, és un dels magistrats del TC que va acabar el seu mandat el desembre de 2007 sense que el Senat, a qui correspon la seva renovació, hagi consensuat la seva substitució.

De la informació que ha transcendit fins ara se'n desprèn que el dictamen de Jiménez serà més dur amb el text de l'Estatut que el de Pérez Vera. La seva proposta podria afectar més d'una vintena d'articles i podria plantejar interpretacions restrictives al Preàmbul en la part dispositiva de la sentència.

Els deu magistrats que discuteixen sobre l'Estatut , ja que Pablo Pérez-Trems està recusat pel PP i hi ha una plaça vacant després del mort de Roberto García Calvo, tenen sobre la taula una sisena versió de la sentència.

A favor de l'última ponència van votar, a més de la seva autora, la presidenta del Tribunal i els magistrats de tendència progressista Eugenio Gay i Pascual Sala. En contra de la ponència "progressista" van votar els magistrats Vicente Conde, Jorge Rodríguez Zapatea i Javier Delgado, tots ells situats en el sector conservador del tribunal.

En un tercer bloc "ideològic" se situarien els tres magistrats que podrien tenir ara la clau per a l'aprovació definitiva del text, que són l'actual ponent i els magistrats Ramón Rodríguez Arribas i Manuel Aragón Reyes, que haurien col·laborat estretament per a l'elaboració del text que s'estudiarà demà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.