Política

La crisi canvia les reivindicacions sobiranistes pels crits contra els acomiadaments en l'ofrena floral de la Diada

Uns 200 extreballadors de Nissan i Roca escridassen totes les formacions polítiques, al monument a Rafael Casanova, per expressar el seu malestar per la gestió de la crisi econòmica

Les xiulades i els crits contra els polítics de totes les formacions parlamentàries han estat una constant durant les ofrenes. Unes reivindicacions que han estat majoritàriament en clau laboral per part dels treballadors recentment acomiadats de Nissan i Roca.

La crisi econòmica que pateix Catalunya s'ha fet notar aquest any en la tradicional ofrena al monument a Rafael Casanova, a Barcelona, on les habituals esbroncades d'independentistes a les delegacions dels partits s'han transformat en crits de treballadors d'empreses afectades pels acomiadaments.

L'esbroncada més gran i més llarga ha estat per a les delegacions dels sindicats CCOO i UGT, en què s'han sentit crits de "Comissions i UGT, la mateixa merda". Per altra banda, els representants de les entitats culturals han estat aplaudides pels assistents a l'acte.

Abans de les nou del matí han començat a desfilar les primeres delegacions, començant per la del PP català, i a aquesta hora hi havia als voltants del monument un centenar de treballadors de Nissan i Roca afectats per les retallades de personal, que superaven en nombre, i en ganes de cridar, els independentistes i altres sectors reivindicatius, com els antitaurins.

La delegació dels membres del govern, encapçalada pel president de la Generalitat, José Montilla, citada a les nou del matí per realitzar la seva ofrena i escoltar l'himne de Catalunya, Els Segadors, en aquesta ocasió no ha hagut de sentir tants crits de "botiflers" com altres anys, però en canvi sí que ha vist com refermaven les protestes dels treballadors acomiadats.

"Montilla, la Nissan està en lluita", "Això ens passa perquè Montilla passa", "Això ens passa per un president fatxa" i "Menys ETS i més feina" han estat algunes de les consignes més repetides pels treballadors.

A més de cridar eslògans a través de megàfons i xiular, els treballadors exhibien pancartes de protesta pels acomiadaments de Nissan i de Roca. En una d'elles es llegia: "No a la violència empresarial de Roca. No a 713 acomiadaments".

Una vintena de membres de l'Assemblea d'Aturats han saltat la tanca i han trencat el cordó policial davant la tolerància dels Mossos d'Esquadra encarregats de custodiar-la i s'han situat davant dels treballadors que protestaven, al crit de "Nissan, Roca, solidaritat!" i lluint una pancarta: "420 euros són insuficients. Per una feina digna. Assemblea d'Aturats".

Els acomiadats de Nissan i Roca els han respost amb consignes com "Obrers units mai seran vençuts", alternant amb altres crits dirigits als polítics que uns metres més enllà esperaven el seu torn per realitzar la seva ofrena: "Aquests d'aquí davant no tenen expedient".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.