Política

L'Audiència Nacional condemna Otegi a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme

Els fets van passar l'any 2005 en un homenatge a l'etarra José María Sagarduy. El tribunal l'absol del delicte d'associació i reunió il·lícita

La secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional ha condemnat aquest dimarts  l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi a dos anys de presó i 16 d'inhabilitació per enaltir el terrorisme durant la seva participació en un homenatge a l'etarra José María Sagarduy, àlies Gatza, que es va fer el 9 de juliol del 2005 al municipi d'Amorebieta (Biscaia). El tribunal l'absol del delicte d'associació i reunió il·lícita.

Durant el judici, que va quedar vist per a sentència el passat 29 de gener, la fiscal Blanca Rodríguez va assegurar que Otegi va participar en l'acte "usant la bandera d'ETA". L'exportaveu de Batasuna va defensar que la seva única aposta és "per les vies polítiques i democràtiques", però va rebutjar condemnar la violència, en no contestar la pregunta que la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, li va fer en aquest sentit. La resposta de la magistrada a la negativa del processat  –"Això ja ho sabia jo"– va provocar les crítiques de la defensa d'Otegi, que va anunciar que recorrerà contra la "parcialitat" del tribunal si és condemnat.

Les intervencions de Murillo van ser un dels aspectes més comentats del judici. Només iniciar la vista oral, l'advocada Jone Goiricelaia va preguntar a la jutge si podia donar aigua a Otegi, que es trobava en vaga de fam. La presidenta del tribunal va respondre: "Per mi, com si vol beure vi".

Aquesta sentència se suma a la que ja li va imposar l'Audiència Nacional per intervenir el 21 de desembre del 2003 a Arrigorriaga en un acte en record del dirigent d'ETA José Miguel Beñarain Ordeñana, Argala.

La condemna a quinze mesos de presó va ser confirmada pel Tribunal Suprem el 8 de juny del 2007 i Otegi va ingressar al centre penitenciari donostiarra de Martutene, del qual va sortir el 29 d'agost del 2008.

L'exportaveu de Batasuna va estar poc més d'un any en llibertat, ja que el 13 d'octubre va tornar a ser detingut, acusat de tractar de reconstruir la cúpula del partit il·legalitzat amb altres persones integrades en un grup denominat Bateragune, que pretenia ser l'origen de la nova Mesa Nacional de la formació abertzale.

Aquesta és una de les tres causes pendents que encara té Otegi a l'Audiència Nacional, ja que també està processat en el sumari 35/02, en què el jutge Baltasar Garzón investiga  la subordinació de Batasuna a ETA i el finançament de la banda a través de les herriko tabernas, fets pels quals la fiscalia sol·licita per a ell 14 anys de presó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.