Política

Obama ofereix un nou començament en la relació entre els Estats Units i Cuba

Estats Units

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha assegurat aquest dissabte que està buscant un nou començament en les relacions amb Cuba en resposta a l'oferta del mandatari cubà, Raúl Castro, que ahir va dir que estaria disposat a establir un diàleg obert amb Washington, però sempre que es faci "en igualtat de condicions".

"Cadascuna de les nostres nacions té el dret de seguir el seu propi camí, però tots tenim la responsabilitat d'aconseguir els nostres propis somnis com a societats democràtiques (...) i de cara a aquest final, els Estats Units està buscant un nou començament amb Cuba", ha dit Obama a la cerimònia d'inauguració de la V Cimera de les Amèriques que va començar ahir a Puerto España.

El mandatari nord-americà va arribar a Trinitat i Tobago divendres a la tarda per participar en aquesta reunió, considerada com una reunió clau entre les potències iberoamericanes, i en què Cuba s'ha convertit en la principal protagonista tot i la seva destacada absència.

L'inquilí de la Casa Blanca ha reconegut que les relacions entre els dos països han estat marcades per "dècades de desconfiança", tot i que ha dit que era moment de posar fi a aquesta situació i de girar full i, en aquest sentit, ha recordat que Washington ja va aixecar a començaments de setmana les restriccions de viatges a l'illa, però això sembla només el principi.

"Estic preparat perquè la meva administració comenci a treballar amb el govern cubà sobre moltes qüestions, des de drets humans, fins a les reformes en matèria econòmica, de migració, o del tràfic de drogues", ha precisat el demòcrata durant el seu discurs que ha estat seguit amb gran expectació pels mandataris iberoamericans presents a la reunió.

"Deixeu-me ser clar: no estic interessat a parlar per parlar, sinó que realment crec que podem iniciar un nou rumb en les relacions entre els dos països", ha detallat Obama, en uns comentaris que representen un substancial canvi en la política nord-americana seguida pel passat president George W. Bush.

A favor de l'illa comunista
Amb la seva intervenció, el mandatari nord-americà ha aconseguit calmar les veus de la resta de països iberoamericans que durant les últimes hores s'han pronunciat a favor de l'illa comunista i han demanat el cessament del bloqueig a l'illa per part de Washington.

Obama no ha estat l'únic que ha celebrat els comentaris aperturistes de Cuba ja que prèviament va ser la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, que va aplaudir les declaracions que va fer Raúl Castro durant la seva participació a la VII Cimera de l'ALBA.

"Hem vist els comentaris de Raúl Castro i donem la benvinguda al seu aperturisme" per anunciar la seva disposició a parlar "en igualtat de condicions" sobre drets humans, llibertat d'expressió o presos polítics, va declarar Clinton als mitjans de comunicació durant la seva visita a la República Dominicana.

En aquesta cimera també es podria decidir tornar a acceptar Cuba com a país d'aquesta organització, de la qual va ser expulsada l'any 1962, precisament pels Estats Units. Obama ha posat condicions al possible aixecament de l'embargament, que passaria per l'alliberament dels presos polítics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.