Política

ICV no votarà Bono al Congrés mentre que IU diu que la seva posició és "laica"

Política

Tot i les aproximacions amb el PNB i amb IU, el secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, no ha aconseguit de moment sumar cap suport en ferm a la candidatura de Bono al Congrés dels Diputats. Ahir, CiU va expressar les seves reserves i el PNB, tot i mostrar-s'hi disposat, va condicionar el vot positiu a l'obtenció d'una secretaria.
Aquest dimecres Blanco ha rebut el "no" rotund i previsible d'ERC i ICV. No obstant, mentre que ICV manté que Bono no expressa la pluralitat de la cambra, el coordinador d'IU, Gaspar Llamazares, ha transmès que la postura de la seva formació és "laica" i que el seu vot dependrà de que IU-ICV puguin formar grup i la seva presència a les comissions.

En canvi Llamazares ha assegurat que la seva postura és "laica" i que per tant estaria disposat a votar a favor de Bono si es compleixen determinades condicions. "Si al final hi ha una composició pluralista de la cambra" és a dir, "podem formar grup i tenim presència a les comissions", "votarem la pluralitat de la cambra", tot i que "no ens agrada gens el que diu" i només "esperem que en el futur en agradi el que fa".

La investidura
Llamazares ha estat taxatiu en aquest punt. L'actual Llei electoral –ha dit- és la 'llei de l'embut' i per tant el "requisit indispensable" per a què IU voti la investidura de Zapatero és el compromís de reformar la normativa de manera que un partit que ha obtingut un milió de vots a tot l'Estat no quedi relegat al Mixt.

Herrera ha esquivat entrar de ple en aquest plantejament i ha apuntat que el seu vot en la investidura dependrà de criteris polítics. ICV condiciona un hipotètic vot a favor de Zapatero al desplegament de l'Estatut (amb traspàs de Rodalies i nou finançament), l'increment de la despesa social i més política ambiental, entre d'altres. Només si el PSOE s'orientés en aquest camí, ha dit Herrera, ICV podria plantejar-se un vot a favor.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.