Política

Alarma a Copenhaguen pel camí cap al fracàs de la cimera sobre el canvi climàtic

La Casa Blanca adverteix que més val no arribar a cap acord abans que signar-ne un de "buit de sentit" i crida a fer un esforç per "trobar un text de compromís". Zapatero demana responsabilitat a la Xina i als EUA

S'han disparat totes les alarmes a Copenhaguen. Els caps d'Estat i de govern comencen a témer el fracàs de la cimera sobre el canvi climàtic i comencen a fer crides, cada un per la seva banda i en sentits diversos. Mentrestant, Barack Obama ha retardat el seu viatge a Dinamarca i no hi arribarà fins aquest divendres. De fet, hi ha veus que creuen que encara ni tan sols és segur que hi arribi a anar, ja que el cap de la Casa Blanca no voldria ser present en la cerimònia del fracàs. De moment, hi ha enviat la secretària d'Estat, Hillary Clinton, tot i que a Whashington asseguren que té "les maletes fetes" i que demà serà a la cimera.

El que és segur és que els Estats Units es mostren exigents i escèptics. El portaveu de la Casa Blanca, Robert Gibbs, ha advertit aquest dijous que "tornar amb un acord buit de sentit seria pitjor que tornar amb les mans buides". "El senyor Obama anirà a Copenhaguen amb l'esperança de continuar progressant i d'obtenir un acord sòlid que funcioni". En aquest sentit, tant Gibbs, des de la Casa Blanca, com Clinton, des de Copenhaguen, han insistit en la necessitat de "transparència" per controlar la realització dels compromisos a què s'arribin. "Si no hi ha un compromís respecte a la transparència, nosaltres considerem que no hi pot haver acord", ha alertat Clinton.

La posició dels EUA s'enfronta a la Xina, i el president espanyol ha advertit tots dos països que cal "responsabilitat". "Ni els Estats Units ni la Xina poden eludir la seva responsabilitat davant del món", ha recordat el president espanyol en la seva intervenció en la cimera.

També el president de la República francesa, Nicolas Sarkozy, els ha cridat a l'ordre, amb un tot gairebé irat. "Correm cap a la catàstrofe", ha advertit. "Falten menys de 24 hores; si continuem així, això serà un fracàs", ha afegit, i ha demanat un canvi d'actitud per "trobar un text de compromís": un tipus d'acord que, probablement, és el que rebutja la Casa Blanca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Trump escull el populista conservador Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

El cap de Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona