Política

La proposta catalana de finançament torna a quedar ajornada

CiU ha anunciat aquest divendres que ha acordat amb el govern "avançar en la redacció d'una proposta de resolució conjunta" en el debat de política general sobre el model de finançament. El diputat de CiU Francesc Homs ha ressaltat que la resolució inclourà "els punts essencials" d'aquest model. "La unitat s'ha d'expressar en termes de proposta", ha destacat, al mateix temps que ha afegit que "la resolució no serà una frase genèrica sinó que tindrà un contingut" i serà "la matriu de la proposta catalana". Homs ha fet aquestes declaracions després de la reunió entre el govern i CiU d'aquest divendres per pactar una posició comuna en finançament.

La reunió s'ha dut a terme després de l'escalada de retrets entre el govern i CiU. Per part del govern hi han participat el secretari general del departament d'Economia i Finances, Martí Carnicer, el secretari d'Indústria i Empresa, Antoni Soy, i el secretari general del departament d'Interior, Joan Boada, i per part de CiU, els diputats Francesc Homs, Antoni Castellà i Antoni Fernàndez Teixidó.

Segons Homs, la reunió es podia haver enfocat en aprofundir en allò que separa el govern i CiU, però s'ha posat la mirada en el debat de política general i en fer una proposta conjunta. De fet, ha ressaltat que existeix "la voluntat compartida per part de tots per articular una proposta catalana que doni sentit a la unitat tan anhelada".

En aquest sentit, ha afirmat que han acordat "avançar en la redacció d'una proposta de resolució per al debat de política general conjunta". "Amb el compromís que aquesta resolució no s'ha de limitar només al rebuig de la proposta del ministre Solbes, ni en el que diuen els preceptes de l'Estatut". En aquest sentit, ha ressaltat que en aquesta proposta "s'han de concretar els elements més essencials del model de finançament de l'Estatut".

El diputat de CiU ha dit que la seva formació aposta perquè es respecti íntegrament el rendiment de la cistella d'impostos. "Aquesta qüestió ha generat malentesos", ha remarcat. "Després de tot el procés de negociació i del debat de l'Estatut que va suposar incloure un model de finançament, seria sorprenent que aquesta cistella quedés reduïda i fos ajustada a la baixa", ha dit. "Hi ha coses clares a l'Estatut, com la cistella d'impostos", ha explicat Homs, que ha afegit que CiU i govern s'hauran de posar d'acord sobre el principi d'ordinalitat i el de lleialtat institucional.

Homs ha manifestat que s'ha acordat que l'essencial és el manteniment de la unitat catalana i el compromís perquè la pròxima setmana es pugui fer una resolució conjunta sobre finançament.

El parlamentari de CiU ha dit que la seva formació està d'acord amb el president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, per no donar a conèixer la xifra, l'increment mínim d'ingressos que reclamaran a l'Estat. De fet, ha dit que no reclamaran posar-la en la proposta.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.