Política

Dos militars espanyols morts i sis més ferits en un atac a l'Afganistan

La causa més probable de l'explosió del BMR seria una mina, ja que el vehicle duia inhibidor de freqüències

Dos soldats espanyols han mort i sis més han resultat ferits, tres d'ells de gravetat en un atac a l'Afganistan, segons ha confirmat el Ministeri de defensa. Els soldats formaven part d'una patrulla que viatjava en un vehicle BMR que ha rebut l'impacte d'una explosió que, segons Defensa, també hauria causat la mort d'un intèrpret de nacionalitat iraniana que viatjava al mateix vehicle.

L'atac ha tingut lloc cap a les 9 del matí prop de Shewan, en una acció rutinària de control d'una estratègica carretera al nord-oest de la província occidental de Farah, en la que hi col·laboraven també forces militars i policials afganeses. El vehicle atacat forma part del contingent espanyol amb base a Herat.

Vehicle amb inhibidor
Els dos soldats morts, un procedent de Burgos i l'altre de Guayaquil (Equador), i l'interpret, viatjaven conjuntament amb els ferits en un vehicle que obria una columna de cinc vehicles. Segons ha declarat el Ministre de Defensa, José Antonio Alonso, en compareixença pública, l'explosió l'hauria causat un "giny artefacte explosiu, activat per la roda posterior del BMR". El vehicle, ha assenyalat el ministre, portava un inhibidor de freqüència, cosa que fa suposar que l'artefacte explosiu hauria estat una mina activada per pressió i no per control remot.

El ministre ha volgut deixar clara la continuïtat de la missió espanyola integrada a l'ISAF (Força Internacional d'Assistència a la Seguretat). En aquest sentit, Alonso ha assegurat que el govern espanyol "manté el compromís" amb una missió que té per objectiu "evitar que el terrorisme controli el país". A més, el ministre ha volgut insistir que la missió està "plenament avalada per la ONU" així com pel "parlament espanyol". Precisament, aquest dimarts, Alonso haurà de comparèixer al Congrés per sol·licitar l'enviament de 52 militars espanyols destinats a "labors de millora de l'exèrcit afganès".

Aquesta tarda podria enlairar-se des de la base aèria espanyola de Torrejón un Boeing 707 amb la missió de repatriar el més aviat possible els cossos dels dos soldats morts.

Reivindicació talibana
Paral·lelament a la compareixença del ministre de Defensa, els talibans afganesos han assumit l'autoria de l'atac i han augmentat el nombre de víctimes mortals fins a cinc, als quals hi han afegit set ferits. "Els nostres mujahidins han fet esclatar dos vehicles de soldats de l'OTAN aquest matí" ha assenyalat el portaveu talibà Zabiullah Mujahid. Segons aquesta font, el nombre de vehicles atacats serien dos per comptes d'un.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona
Estats Units

Trump accepta la nominació i fa una crida a la “unitat”

Barcelona