Política

Zapatero proposa un acord entre la UE i Àfrica per lluitar contra l'entrada "il·legal" de persones a Europa

MÓN

Europa i l'Àfrica han de treballar conjuntament per impulsar l'educació, la creació de llocs de treball i les infraestructures a l'Àfrica per aturar el flux d'immigrants "il·legals" cap a la Unió Europea, segons va afirmar ahir el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en la cimera que se celebra a Lisboa entre la UE i els països africans.

"La immigració il·legal és el resultat dramàtic del nostre fracàs col·lectiu", va assegurar Zapatero, orador principal de la UE en matèria d'immigració. "La UE no ha estat a l'altura de les circumstàncies", va dir, i va reclamar una lluita "implacable" contra les màfies que faciliten el trànsit d'africans cap a Europa a canvi de grans quantitats de diners: "La immigració il·legal produeix ciutadans vulnerables a les màfies i als abusos i sense drets en els països d'acollida".
Zapatero va proposar als africans "un pacte basat en tres eixos: escolarització, treball per als joves i desenvolupament de les infraestructures" dels països dels quals procedeixen els immigrants. El pacte hauria d'evitar "la fuga de cervells" i "encoratjar el retorn" a l'Àfrica, que ha de tenir la UE com a "millor aliada".

En aquest sentit, el president de Ghana i cap de la Unió Africana (UA), John Kufuor, va dir que ha arribat l'hora de deixar enrere el passat colonial. "Durant gairebé 500 anys, la relació entre els nostres dos continents no ha estat feliç. És necessària una nova relació entre Àfrica i la UE per corregir la injustícia històrica i la inhumanitat".

Un altre dels caps de la UA, Alpha Oumar Konare, va criticar la UE per com gestiona els acords econòmics amb Estats africans. Konare va afirmar que la UE intenta "dividir" els Estats i regions africans, fet que tindrà "un cost enorme per a la població rural i la indústria africanes".

La UE pressiona els africans per firmar els acords abans de l'1 de gener. Els africans temen que si no ho fan, els productes que exportin hauran de pagar taxes més altes. "És temps d'enterrar definitivament el passat colonial basat en l'esclavatge i en el comerç colonial. No podem continuar sent simples exportadors de matèries primeres. No podem acceptar més ser tan sols un mercat que importa productes acabats", va declarar Konare.

A la cimera hi van assistir caps d'Estat i de govern africans que són dictadors, com Robert Mugabe a Zimbabwe, Teodoro Obiang a Guinea Equatorial o Muammar al-Gaddafi a Líbia. La cancellera alemanya, Angela Merkel, va denunciar ahir la violació dels drets humans que es produeix a Zimbabwe i va dir que el món no es pot quedar de braços plegats mentre els drets humans "es trepitgen". "Zimbabwe ens concerneix a tots, a Europa i a l'Àfrica", va afirmar Merkel, i va acusar Mugabe de perjudicar la imatge del seu continent. "La situació a Zimbabwe està danyant la imatge de la nova Àfrica", va reblar la cancellera.

La presència de Mugabe a la cimera és molt polèmica i ha comportat el boicot a la trobada del premier britànic, Gordon Brown.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Junts proposa com a senadors Eduard Pujol, Teresa Pallarès i Francesc Ten

barcelona
política

Junts, ERC i PSC ratifiquen el seu acord de pacte de govern municipal

palamós
guerra a gaza

L’exèrcit israelià mata almenys 27 palestins en una “zona humanitària” evacuada

barcelona
estats units

Harris recapta 47 milions de dòlars en set hores

barcelona
Política

Nou avís d’ERC al PSC: Sense “un pas clar” cap a la sobirania fiscal no hi haurà acord

barcelona
Estats Units

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès