Política

Zapatero: "Confio en la constitucionalitat de l'Estatut però també en el TC, encara que crec que cal reformar-lo"

ERC força el president espanyol a posicionar-se sobre el text estatutari i sobre l'alt tribunal durant la sessió de control del Congrés

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha afirmat aquest dimecres al matí que "confia en la constitucionalitat de l'Estatut" però també en la funció del Tribunal Constitucional. Responent una pregunta formulada pel portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, sobre la renovació de l'alt tribunal, el president espanyol ha reconegut que és necessari "reformar" el Tribunal Constitucional.

Ridao, que ha recordat que el TC és un òrgan "caduc" i "polititzat", ha advertit que una sentència adversa provocaria un "xoc de legitimitats". El portaveu d'ERC ha demanat més valentia a Zapatero per renovar l'organisme i li ha recordat que l'Estatut ha estat aprovat pel Parlament català i ratificat en referèndum pel poble de Catalunya. Zapatero ha reconegut "la força" que comporta el pronunciament de la població en la consulta sobre l'Estatut i ha avisat que "tots hem d'acceptar les resolucions del TC", que segons ha dit, ha jugat "un paper fonamental en el sistema democràtic".

Zapatero ha admès que la situació actual al TC és "manifestament inconvenient" però ha recordat que per renovar els quatre magistrats cal una majoria de 3/5 parts del Senat, fet que exigeix "un consens, una voluntat política i un sentit ampli de la lleialtat institucional". El president espanyol ha recordat que fins avui no ha estat possible fer la renovació, però ha apuntat que el govern espanyol "se sent responsable d'aquesta qüestió", i que, en conseqüència, "redoblarà els esforços per intentar arribar a aquest consens" per fer la substitució "tan aviat com sigui possible".

Pel que fa als pressupostos de l'any que ve i responent a les preguntes del líder de l'oposició, Mariano Rajoy, el president espanyol ha assegurat que els comptes inclouen "més despesa social" que cap altre dels pressupostos que s'han aprovat durant el seu mandat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.