Política

L'Ajuntament de Barcelona no aconsegueix aprovar una moció de suport a l'editorial de l'Estatut

El text, proposat per CiU per la via d'urgència, no s'ha pogut consensuar per al ple d'aquest divendres, a diferència d'altres consistoris com el de Lleida i Sant Cugat

El ple de l'Ajuntament de Barcelona no se n'ha sortit d'aprovar una moció d'adhesió a l'editorial conjunt de la premsa catalana en defensa de l'Estatut, malgrat que la majoria dels grups subscriuen el fons del missatge.

CiU va registrar aquest dijous a la nit una proposta de text per la via d'urgència per donar suport a l'editorial. Però aquesta moció de CiU no s'ha consensuat, malgrat que ho han demanat les entitats municipalistes, segons ha explicat el president del grup municipal de la federació, Xavier Trias, que ha assegurat que fins i tot havia ofert a l'alcalde, Jordi Hereu, llegir el text, encara que l'hagués presentat CiU.

Al final del ple, Hereu, que ahir es va posicionar al costat de l'editorial, ha dit que molts alcaldes catalans s'uneixen al que "s'està expressant en l'àmbit social". Com a alcalde que també és secretari de política municipal del PSC, ha afegit que l'Estatut permet afrontar "els reptes del present i posa les bases del futur".

Trias ha donat "ple suport sense matisos" al text publicat als diaris. Jordi Portabella (ERC) ha destacat que "no hi ha cap tribunal que pugui posar límit a la voluntat popular", ni l'expressada en el referèndum de l'Estatut, del qual ha recordat que ERC va demanar rebutjar-lo per insuficient, ni la de fer consultes sobre l'autodeterminació.

Només Alberto Fernández Díaz (PP) ha instat a deixar que el TC "pugui decidir" i a respectar les regles del joc de la democràcia, i ha dit que acatarà la sentència independentment del que digui. Ha conclòs que el PP defensa l'Estat constitucional i que "més Catalunya mai serà menys Espanya".

Lleida i Sant Cugat s'adhereixen

Al contrari de l'Ajuntament de Barcelona, altres consistoris com el de Lleida i Sant Cugat s'han sumat a l’editorial La dignitat de Catalunya. Així, Lleida ha aprovat una declaració institucional en aquest sentit. El regidor no adscrit Ismael Zapater –abans del PP– també hi ha votat a favor "per la tardança del Tribunal Constitucional en el veredicte". Segons l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, "és una situació greu pel país que un tribunal pugui modificar una llei aprovada pel poble de Catalunya".

Sant Cugat ha dit en un comunicat que "expressa de forma unitària l’adhesió a les idees i les opinions de l’editorial". Els grups municipals reclamen també "la màxima unitat política en la defensa de l’Estatut d’Autonomia aprovat pel Parlament de Catalunya, les Corts Espanyoles i el poble de Catalunya".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona