Política

"El tripartit català és el camí vell, el nou és el pacte al País Basc"

El president del Partit Popular al País Basc advoca perquè el pacte entre socialistes i populars a Euskadi sigui un exemple de transversalitat i moderació aplicable a altres autonomies

Antonio Basagoiti, president del Partit Popular del País Basc, afirma en una entrevista publicada al diari La Vanguardia que el pacte PSE-PP basc "és estrany". Tot i així, continua, "el pacte s'ha d'emmarcar en la situació predemocràtica que es vivia al País Basc i en la deriva d'Ibarretxe. Crec que que l'aliança al País Basc és el camí nou, el que té futur, l'antic i obsolet és el model del tripartit català, on es pacta amb els radicals oblidant la centralitat".

El president dels populars bascos ha estat a Barcelona per dictar una conferència al Círculo Ecuestre. Basagoiti veu possible el pacte entre socialistes i populars a Catalunya si el nacionalisme català "agafa la deriva d'Ibarretxe". "Les derives radicals dels partits porten a fer que s'aïllin dels acords globals. Els catalans han de tenir en compte que si el PP guanya pes polític a Catalunya, evitarà pactes excloents com els actuals".

En aquesta línia i preguntat fins a quin punt aquest acord és l'equivalent a l'España antes roja que rota, Basagoiti afirma que la unió basca no és un acord en aquest sentit ni és un pacte contra els nacionalistes. "És la llibertat abans que el tacticisme i l'interès per l'escó", afirma.

Preguntat per la llengua a les escoles, ha dit que no pensen separar els nens en funció de la llengua que escullin per a la seva educació. És més, Basagoiti afirma que volen "cuidar el patrimoni de l'euskera en aquest món global, però sense imposicions, que és el que està provocant el rebuig en alguns sectors de la joventut". "De totes maneres s'ha de diferenciar entre l'euskera i el català, perquè la tradició basca amb el castellà i l'euskera és molt diferent a la de Catalunya".

Com a seguidor de l'Athletic i en referència a les xiulades al rei el dia de la final a Mestalla, assegura que "va ser la crònica d'un muntatge teledirigit per sectors radicals". Per altra banda, també ha fet esment al que passa a vegades al Bernabéu, "Mai he sentit cap crítica als insults contra els bascos i els catalans al camp del Reial Madrid. Són igual de greus que les xiluades al rei", ha sentenciat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.