Política

Armes desaparegudes

Un informe dels EUA revela que han perdut el rastre d'un terç dels fusells i pistoles lliurats a les forces iraquianes

Els Estats Units han per­dut el ras­tre de 190.000 armes de foc lliu­ra­des a les for­ces de segu­re­tat ira­quia­nes des de l’inici de l’ocu­pació el 2003, segons ha reco­ne­gut un informe ofi­cial rea­lit­zat recent­ment per un orga­nisme depen­dent del Congrés nord-ame­ricà. Això vol dir que pràcti­ca­ment un terç de les pis­to­les i els fusells AK-47 dis­tribuïts a l’Iraq durant els dar­rers tres anys han estat des­vi­ats a les milícies o al mer­cat negre i que mol­tes de les armes podrien haver anat a parar a mans dels grups insur­gents i ter­ro­ris­tes que com­ba­ten la presència dels sol­dats nord-ame­ri­cans. També han des­a­pa­re­gut 135.000 armi­lles anti­ba­les i 115.000 cas­cos.

El Pentàgon ha reac­ci­o­nat a l’informe de l’Ofi­cina de Finan­ces del Govern (GAO) anun­ci­ant que revi­sarà els pro­ce­di­ments de lliu­ra­ment d’armes, que durant 2004 i 2005 van estar carac­te­rit­zats per la manca de con­trol i la vio­lació sis­temàtica del pro­to­col esta­blert. “No exis­tia una xarxa desen­vo­lu­pada per dis­tri­buir l’equi­pa­ment”, sen­ten­cia l’informe, que recorda que durant els pri­mers com­pas­sos de l’ocu­pació el Congrés va ator­gar al Pentàgon massa fle­xi­bi­li­tat per apli­car el pro­grama d’assistència mili­tar a l’Iraq.

Sense millora
L’estudi també alerta que la situ­ació no ha millo­rat els dar­rers mesos. “Hem tro­bat pro­ble­mes als lli­bres del 2007 amb ano­ta­ci­ons incom­ple­tes”, asse­gura l’informe.

En total, Was­hing­ton ha inver­tit més de 19 mili­ons de dòlars en la for­mació de la poli­cia i l’exèrcit ira­quians, però no ha obtin­gut els resul­tats desit­jats. Els agents encara no poden fer-se càrrec de la segu­re­tat de tot el país en soli­tari i les for­ces de segu­re­tat estan infil­tra­des de mili­ci­ans que posen les armes i els uni­for­mes a les ordres de diver­sos par­tits polítics i clans tri­bals.

L’informe de la GAO s’ha cone­gut poques set­ma­nes abans de la com­pa­rei­xença al Congrés del cap d’ope­ra­ci­ons mili­tars i l’ambai­xa­dor dels EUA a l’Iraq en què hau­ran d’infor­mar sobre la situ­ació sobre el ter­reny i dels resul­tats de les cam­pa­nyes antiin­sur­gents.

D’altra banda, ahir es va cele­brar a Bag­dad la pri­mera reunió del sub­co­mitè tri­par­tit de segu­re­tat creat per repre­sen­tats dels Estats Units, l’Iraq i l’Iran, que tindrà com a missió l’anàlisi dels aspec­tes tècnics de les ame­na­ces a l’esta­bi­li­tat del país àrab. L’ambai­xada dels EUA a l’Iraq va qua­li­fi­car la reunió de “sin­cera i seri­osa”. Per la seva banda, el por­ta­veu del depar­ta­ment d’Estat nord-ame­ricà, Sean McCor­mack, va dir que la posada en marxa del sub­co­mitè “repre­senta l’esta­bli­ment d’un canal de comu­ni­cació”, però va voler mar­car distàncies amb el règim de Tehe­ran, al qual acusa de donar suport logístic i mili­tar a les milícies xiïtes, i va afe­gir que “ja veu­rem més enda­vant si és un canal útil o no”. El 70% dels atacs del mes pas­sat con­tra les tro­pes dels EUA a l’Iraq van ser per­pe­trats per les milícies xiïtes pro-ira­ni­a­nes, segons va dir McCor­mack.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.