Política

Armes desaparegudes

Un informe dels EUA revela que han perdut el rastre d'un terç dels fusells i pistoles lliurats a les forces iraquianes

Els Estats Units han perdut el rastre de 190.000 armes de foc lliurades a les forces de seguretat iraquianes des de l’inici de l’ocupació el 2003, segons ha reconegut un informe oficial realitzat recentment per un organisme dependent del Congrés nord-americà. Això vol dir que pràcticament un terç de les pistoles i els fusells AK-47 distribuïts a l’Iraq durant els darrers tres anys han estat desviats a les milícies o al mercat negre i que moltes de les armes podrien haver anat a parar a mans dels grups insurgents i terroristes que combaten la presència dels soldats nord-americans. També han desaparegut 135.000 armilles antibales i 115.000 cascos.

El Pentàgon ha reaccionat a l’informe de l’Oficina de Finances del Govern (GAO) anunciant que revisarà els procediments de lliurament d’armes, que durant 2004 i 2005 van estar caracteritzats per la manca de control i la violació sistemàtica del protocol establert. “No existia una xarxa desenvolupada per distribuir l’equipament”, sentencia l’informe, que recorda que durant els primers compassos de l’ocupació el Congrés va atorgar al Pentàgon massa flexibilitat per aplicar el programa d’assistència militar a l’Iraq.

Sense millora
L’estudi també alerta que la situació no ha millorat els darrers mesos. “Hem trobat problemes als llibres del 2007 amb anotacions incompletes”, assegura l’informe.

En total, Washington ha invertit més de 19 milions de dòlars en la formació de la policia i l’exèrcit iraquians, però no ha obtingut els resultats desitjats. Els agents encara no poden fer-se càrrec de la seguretat de tot el país en solitari i les forces de seguretat estan infiltrades de milicians que posen les armes i els uniformes a les ordres de diversos partits polítics i clans tribals.

L’informe de la GAO s’ha conegut poques setmanes abans de la compareixença al Congrés del cap d’operacions militars i l’ambaixador dels EUA a l’Iraq en què hauran d’informar sobre la situació sobre el terreny i dels resultats de les campanyes antiinsurgents.

D’altra banda, ahir es va celebrar a Bagdad la primera reunió del subcomitè tripartit de seguretat creat per representats dels Estats Units, l’Iraq i l’Iran, que tindrà com a missió l’anàlisi dels aspectes tècnics de les amenaces a l’estabilitat del país àrab. L’ambaixada dels EUA a l’Iraq va qualificar la reunió de “sincera i seriosa”. Per la seva banda, el portaveu del departament d’Estat nord-americà, Sean McCormack, va dir que la posada en marxa del subcomitè “representa l’establiment d’un canal de comunicació”, però va voler marcar distàncies amb el règim de Teheran, al qual acusa de donar suport logístic i militar a les milícies xiïtes, i va afegir que “ja veurem més endavant si és un canal útil o no”. El 70% dels atacs del mes passat contra les tropes dels EUA a l’Iraq van ser perpetrats per les milícies xiïtes pro-iranianes, segons va dir McCormack.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.