Política

Rússia desafia Occident i manté tropes en un important port georgià

Món

Rússia va defensar ahir els seus plans per mantenir les seves forces de seguretat a la ciutat portuària de Poti, una localitat vital econòmicament per a Geòrgia per la seva situació geogràfica, a la costa est del mar Negre.

Tot i l’escepticisme i les crítiques mostrades pels Estats Units i França, països impulsors de l’acord de pau entre Rússia i Geòrgia, Moscou va reiterar ahir que ha complert els acords establerts amb l’alto el foc i que ha retirat del territori georgià totes les seves forces de combat.
Però prop de vint soldats vigilaven encara ahir un control de seguretat de la ciutat portuària de Poti. Una situació que s’inscriu en el que Moscou ha descrit reiteradament com a “operatius de pau”, el terme amb què manté la presència de prop de 2.600 soldats russos a les immediacions de les regions secessionistes prorusses d’Ossètia del Sud i d’Abkhàzia.

És la presència d’aquests soldats el que ha irritat Occident. Ahir França, el Regne Unit i els EUA van coincidir a afirmar que Rússia “no ha complert el procés de retirada establert en els acords” per posar fi a la crisi que ha afectat la regió, iniciada el 7 d’agost després de l’ofensiva georgiana a la secessionista Ossètia del Sud. Alemanya es va afegir ahir a aquests països en l’intent de pressionar Rússia perquè abandoni definitivament Geòrgia.

Ahir mateix, prop de mil civils georgians es van manifestar als afores de Poti en protesta per la presència militar russa. “Mentre siguem vius no els permetrem que es quedin aquí”, deia ahir un dels manifestants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.