Política

PSOE, PP, CiU i PNB pacten els vint membres del Consell General del Poder Judicial

El PSOE i el PP, amb la participació menor de CiU i el PNB, han pactat la llista dels 20 noms amb què s'ha de renovar, amb dos anys de retard, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president del PP, Mariano Rajoy, van pactar en una reunió a principis d'estiu que hi hauria una treva entre els dos partits per desencallar el procés d'elecció dels membres de l'organisme, terreny d'una de les grans batalles polítiques dels últims anys, molt seguida per la premsa madrilenya.

Tot i que són el Congrés i el Senat els que han d'escollir formalment els integrants del CGPJ, els partits ja han pactat els noms que recolzaran tenint en compte l'aritmètica parlamentària, de manera que els noms triats aquest dilluns tenen l'elecció assegurada.

Ramon Camp, per CiU
Dels 20 membres de l'òrgan, el PSOE i el PP en designen lliurement tres cada un entre els juristes de l'Estat espanyol. En una segona llista, tant els socialistes com els populars trien sis noms dels proposats per les associacions de jutges. I finalment, CiU proposa un nom i el PNB un altre. Com ja se sabia, CiU ha designat Ramon Camp, advocat, exportaveu de la formació al Senat i exvicepresident del Parlament de Catalunya en substitució d'Alfons López Tena, ja que els vocals no poden repetir mandat. El PNB tria l'advocada Margarita Uría Etxebarría, que va ser diputada al Congrés en la legislatura passada.

Com a vocals de lliure designació, el PSOE ha escollit Almudena Lastra de Inés, fiscal de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l'Estat; Gabriela Bravo Sanestanislao, presidenta del secretariat de la Unió Progressista de Fiscals, i José Manuel Gómez Benítez, catedràtic de dret penal.

Els populars han optat per Fernando de Rosa Torner, conseller de Justícia de la Generalitat Valenciana; Claro José Fernández Carnicero, lletrat de les Corts espanyoles, i Antonio Dorado Picón, president del Col·legi Nacional de Secretaris Judicials.

Pel que fa a la resta, el PSOE ha escollit juristes proposats per Jutges per la Democràcia i per l'Associació Francisco de Vitoria, i el PP només n'ha triat de la conservadora Associació Professional de la Magistratura, que "representa la meitat dels jutges espanyols", segons ha argumentat el partit.

Tres catalans
Tres magistrats que actualment exerceixen a Catalunya seran vocals al CGPJ. Amb el suport del PSOE, Carles Cruz (de l'Audiència de Girona i candidat d'ERC quan es va intentar la renovació en l'anterior legislatura) i Félix Azón, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Amb el suport de PP, serà vocal Miguel Collado Nuño, de l'Audiència de Barcelona

Es confirma també l'elecció, per part del PSOE, de Margarita Robles, exsecretària d'Estat per a la Seguretat a l'època de Juan Alberto Belloch com a ministre de Justícia i Interior.

Un cop constituït el nou CGPJ, els seus membres triaran el president, que ho serà també del Tribunal Suprem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTATS UNITS

Biden: “Sóc el candidat més qualificat per guanyar i per governar”

BARCELONA
política

Vox deixa el PP al País Valencià pels menors acollits

madrid

Orbán, l’aliat incòmode

Barcelona
Isaac Ramió
Alcalde de Sarrià de Ter (Poble Actiu Sarrià, PAS)

“El pla de sanejament inclou mesures correctores”

Sarrià de Ter
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona