Política

El president del PNB diu que el govern Montilla és un "pas enrere" per a Catalunya

Eleccions a Euskadi

El president del PNB, Iñigo Urkullu, ha manifestat que, amb la sortida de CiU de l'executiu, el govern tripartit ha estat "sense cap dubte" un pas enrere per a Catalunya com creu que suposaria per a Euskadi que el candidat del PSE-EE, Patxi López, fos lehendakari. De fet, ha assegurat que el govern presidit per José Montilla és "en aquests moments l'exemple de la incapacitat per afrontar la situació de crisi econòmica que hi ha a Catalunya". Així de crític s'ha mostrat el dirigent dels nacionalistes bascos en una entrevista a l'ACN en la recta final de la campanya electoral. Urkullu també ha remarcat que López seria més dòcil que el president i primer secretari del PSC, José Montilla.

Urkullu ha insistit en un dels missatges principals de campanya electoral del PNB, que és la seva preocupació perquè "la gent d'Euskadi en veure la disputa del PP i el PSOE a Espanya no es creuen que els populars puguin donar els escons gratis als socialistes bascos i puguin fer que López tingui possibilitats de ser lehendakari".

En aquest context, ha assegurat que al PNB li val l'experiència del que va passar a Catalunya en les dues últimes eleccions al Parlament. "De com una formació guanyadora dels comicis autonòmics, com CiU, amb 11 diputats de diferència del PSC va ser desallotjada de la responsabilitat del govern", ha dit. Segons Urkullu, això es va fer "amb la fórmula del PSC amb altres dues formacions polítiques amb un acord que es va assolir en 48 hores".

El dirigent del PNB ha assegurat que "hi ha una intencionalitat i premeditació en el PSOE perquè totes les comunitats de l'Estat espanyol responguin als colors que simbolitzen el PP o el PSOE". També ha afirmat que els socialistes tenen la intenció de "deixar fora de la responsabilitat del govern els partits nacionalistes, tot i que siguin les forces més votades".

Urkullu ha assegurat que el govern actual de Catalunya ha suposat un pas enrere "sense cap dubte". Ha recordat que "Catalunya està encara pendent d'una sentència del Tribunal Constitucional respecte a l'Estatut". "Un text –ha afegit– que no és el que va sortir aprovat pel Parlament sinó que, com va dir el socialista Alfonso Guerra, hi van passar el ribot". El president del PNB ha ressaltat que "un govern no liderat per CiU és en aquests moments l'exemple de la incapacitat per afrontar la crisi econòmica i la situació social que té Catalunya".

"Un delegat del govern espanyol a Euskadi"
En un míting a Sant Sebastià acompanyat pel líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, el president del PNB va assenyalar que Montilla és un president "dòcil, que no li discuteix res" al president espanyol i líder del PSOE, José Luis Rodríguez Zapatero. Urkullu creu, no obstant això, que López serà més dòcil que Montilla, ja que els socialistes catalans encara tenen "una entitat diferent sobre el PSOE". "En el cas que fos lehendakari, López seria un delegat del govern espanyol a Euskadi", ha indicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
estats units

El Suprem dels EUA dona una immunitat parcial a Trump en el cas de l’assalt al Capitoli

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida