Política

Bush assegura que la intervenció militar a l'Iraq va ser "una victòria estratègica"

El president dels Estats Units, George W. Bush, assegurarà avui als nord-americans que la intervenció militar a l'Iraq va obrir la porta a una important victòria estratègica contra el terrorisme.

En un discurs commemoratiu en el cinquè aniversari d'aquesta operació per abatre el president iraquià Saddam Hussein, Bush admetrà durant una cerimònia al Departament de Defensa que el conflicte ha tingut un alt cost per als Estats Units. Gràcies a uns extractes del seu discurs avançats per la Casa Blanca, el president Bush reiterarà la fermesa amb què el seu govern va prendre la mesura adequada en intervenir militarment a l'Iraq. "La meva administració va entendre que els EUA no podien retrocedir davant del terrorisme. Sabíem que si no actuàvem, la violència que consumia l'Iraq hauria empitjorat, s'hauria propagat i en última instància hauria arribat al nivell de genocidi", afirmarà Bush.
Quant a l'augment de les tropes, Bush afirmarà que "ha obert la porta a una important victòria estratègica en la lluita contra el terrorisme". Quan parlarà del cost econòmic i de vides humanes, afirmarà "que és necessari quan considerem el cost d'una victòria estratègica sobre els nostres enemics a l'Iraq".

Des que va començar el conflicte fa cinc anys han mort 4.000 soldats nord-americans i el cost de la guerra per als Estats Units ha estat d'uns 500.000 milions de dòlars.

Sobre el futur, Bush dirà en el seu discurs que l'objectiu dels Estats Units ara "és consolidar els avançaments que hem fet i segellar la derrota dels extremistes". Es tornarà a oposar a la retirada de les tropes: "Hem après de la dura experiència què passa quan retirem les nostres forces massa de pressa. Els terroristes i els extremistes intervenen, omplen el buit, estableixen santuaris i els utilitzen per propagar el caos". Tot i així "encara hi ha gent a Washington que en demanen la retirada. Els crítics de la guerra ja no poden argumentar de manera creïble que estem perdent a l'Iraq. És per això que ara al·leguen que la guerra costa massa diners", afegirà Bush.

Estats Units té 159.000 efectius a l'Iraq, incloent els 20.000 que s'hi van afegir el gener de l'any passat. Fonts militars han assenyalat que a mitjans d'aquest any el nombre de soldats s'hauria de reduir a uns 140.000.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona