Política

Ibarretxe carrega contra el veto "franquista" de l'Estat

País Basc

No s’esperaven novetats en l’últim debat de política general de la legislatura a Euskadi i no n’hi va haver. El lehendakari Juan José Ibarretxe no va sorprendre en aquesta ocasió l’executiva del seu partit, cosa que la formació, amb la mirada posada en les eleccions basques del mes de març, li va agrair. Els penebistes no volen més ensurts sobiranistes. Això sí, el lehendakari va carregar amb més duresa del que és habitual contra el PSOE i el PP per la prohibició de la llei de consultes.

Ibarretxe va agrair a socialistes i populars que hagin deixat ben clar que consultar la societat basca està prohibit perquè “posa en perill la sobirania de la nació espanyola, única i indivisible”. “Ens han ensenyat els límits del filat. Sense caretes. Només existeix una nació, la nació espanyola. El poble basc no existeix i no té dret a decidir”, va subratllar el lehendakari al final d’un discurs de dues hores al Parlament de Vitòria.

L’última ofensiva estatal
El lehendakari va acumular tots els retrets que li han fet PSOE i PP amb l’objectiu de vetar la consulta –fins i tot les últimes insinuacions per tornar a barrejar-lo amb ETA– per assegurar que l’Estat utilitza arguments que li recorden “els de l’Espanya imperial: Una, grande y libre”, els que va esgrimir “la dictadura franquista”.

El cap de l’executiu basc, però, no es resigna. Per això va repetir en tres ocasions que el camí ja està traçat i que la consulta, tard o d’hora, serà “inevitable”, perquè és la clau per solucionar el conflicte basc, juntament amb la “deslegitimació política i social” de la violència etarra. Si després de les eleccions de març continua sent el lehendakari –ahir no va confirmar si repetirà o no com a candidat del PNB–, Ibarretxe seguirà buscant un acord de normalització política que respecti el dret a decidir. Però no diàleg polític “trampós”, perquè Ibarretxe ja va advertir que mai acceptarà una reforma estatutària a la catalana, amb el “poliment” final de Madrid.

En un debat força tranquil i gairebé monopolitzat per la crisi econòmica, tret de sortida d’una llarga precampanya, PSE i PP basc van coincidir a acusar Ibarretxe de malgastar la legislatura amb una consulta “que no resol res”, concebuda per guanyar vots. Resposta del lehendakari als socialistes: “Vostès no són de fiar, només cal mirar què han fet a Catalunya o Navarra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

El Suprem rebutja amnistiar Puigdemont per malversació i manté l’ordre de detenció

barcelona

L’exalcaldessa de Figueres pendent de judici arran de l’1-O demana l’amnistia

figueres
política

Pedro Sánchez insta ERC a un acord “transversal” per investir Illa

barcelona
estats units

La família de Biden l’anima a continuar en la cursa presidencial

barcelona
judicial

El jutge del cas Volhov presumeix de tombar l’amnistia: “Al govern li queden dos telenotícies”

barcelona
Unió Europea

Tornar a fer gran Europa

Brussel·les
Josep Quesada i Tornero
Alcalde de Cardedeu (PSC)

“Hi ha un incivisme important i encareix la taxa d’escombraries”

Cardedeu
Joan Masferrer i Sala
Cap de l’oposició de Cardedeu (ERC)

“El porta a porta s’havia de fer [...], però també genera remor”

Cardedeu

Cardedeu, per a les famílies

Cardedeu