Política

CiU i ERC s’uneixen a Arenys a favor de la independència

Colom garanteix que CDC acompanyarà totes les consultes que es promoguin als municipis. Simó crida a obviar provocacions i que el referèndum en aquesta localitat es faci de manera tranquil·la

Unitat i l’inici d’un procés van ser les dues idees que van impregnar la sala municipal d’Arenys de Munt, plena de gom a gom, on el pròxim 13 de setembre està previst que es faci el referèndum d’autodeterminació, en un míting que va aplegar ahir dirigents de CiU i ERC, representants de l’Entesa pel Progrés Municipal i de la CUP, així com membres de la comissió organitzadora de la consulta i nombrosos veïns del municipi.

L’objectiu de la cimera, a la qual van assistir prop de 600 persones, era esperonar els arenyencs a votar de manera massiva la setmana que ve i alhora fer costat a la consulta després de l’intent de l’Estat d’impedir-la.
Entre el públic hi havia el diputat de CiU Joan Morell, i el d’ERC Pere Aragonès, a més de dos membres de les joventuts del Sinn Féin. L’acte, que va ser interromput en diverses ocasions amb crits d’“Independència!”, va començar amb l’estrena de l’himne de la consulta, compost per Jordi Bilbeny, sota el títol Campanes de llibertat, i el poema de Salvador Espriu Inici de càntic en el temple.

El dirigent de CiU Àngel Colom va animar a fer que la consulta es traslladi a altres municipis i la va definir com la “consulta d’una nació”. Alhora va alertar que el camí serà molt dur. Dit això, va garantir que Convergència acompanyarà totes les consultes d’aquest tipus que es facin en altres localitats. Després de fer una crida a treballar per la “unitat del catalanisme”, Colom va manifestar que si Espanya es posa tan nerviosa quan el procés es comença per baix vol dir que “anem bé” i va qualificar de “ridícula i desproporcionada” l’actuació de l’advocat de l’Estat.

La llei de consultes va ser l’únic element que va distanciar CiU i ERC. El dirigent de Convergència va alertar que podia ser una “mordassa” si s’ha de demanar permís a l’Estat, mentre que la portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, la va defensar argumentant que és una llei que es fa “per dalt” i que arribarà a un moment de confrontació màxima. És per això que va alertar que calia ser llestos perquè a Catalunya no li passés com a Ibarretxe.

Simó va obrir la seva intervenció pronosticant que serà una consulta històrica i advocant per traslladar-la arreu dels Països Catalans. Alhora va fer una crida a obviar provocacions, perquè fos una consulta tranquil·la i festiva, “per molta gent que ho vulgui impedir”. La dirigent republicana també va reclamar unitat d’acció i unitat política. “Que facin el ridícul des del punt de vista jurídic ells. Aquí, rigor màxim”, va dir tot recordant que el patriotisme català és “tranquil, obert, pacífic i intel·ligent”.

L’alcalde de Sant Pere de Torelló i president de l’Entesa de Progrés Municipal (EPM), Jordi Fàbrega, va ser el primer a intervenir. Fàbrega va recordar que calia un full de ruta cap a la independència i va pronosticar que hi haurà molts ajuntaments que secundaran la iniciativa. Després de qualificar de “ridícula” la resposta de l’Estat, va manifestar que en la confrontació amb l’Estat cal lluitar amb les armes de la raó i la transparència.
El cantant i militant de la CUP de Berga Francesc Ribera Titot va reclamar “coratge i valentia” per seguir l’exemple d’Arenys. En nom de la comissió organitzadora de la consulta, l’exalcalde Andreu Majó va deixar clar que amb la consulta no s’anava contra ningú, sinó que s’exercia el dret d’opinió, i va dir veia la independència com un horitzó possible que s’havia posat en marxa.

Reaccions de suport
Prèviament, ERC i CiU van reprovar a través dels seus líders la posició del govern espanyol de situar la consulta d’Arenys de Munt fora de la Constitució, com va deixar clar divendres la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega a la roda de premsa posterior al consell de ministres. El president dels republicans, Joan Puigcercós, va retreure a De la Vega que exhibís la carta magna com si fos el Codi Penal. “Aquesta és la targeta vermella que ensenya l’Estat espanyol a Catalunya”, va lamentar durant un acte a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès).

Puigcercós, que va defensar la legitimitat del referèndum del 13 de setembre, va cridar els ajuntaments a no tenir por d’emprendre iniciatives com aquesta, perquè és “un dret” dels ajuntaments, entitats i associacions catalanes. Dit això, va lamentar que el delegat del govern central a Catalunya, Joan Rangel, estigui més pendent de la consulta popular que de combatre la prostitució als carrers de Barcelona. El líder de CiU, Artur Mas, no va amagar la seva “perplexitat i indignació” pel fet que l’atenció de l’Estat se centri en aquest referèndum quan la taxa d’atur és pràcticament d’un 20% a l’Estat espanyol i d’un 17% a Catalunya.

Pintades contra el PSC
D’altra banda, ahir van aparèixer pintades amenaçadores a la seu del PSC d’Arenys en què es llegia “Feixistes” i “Gora ETA”, amb una fletxa apuntant al rètol del partit. L’executiva de la formació va condemnar i rebutjar l’atac i va demanar a tots els partits democràtics, i a l’Ajuntament d’Arenys de Munt, que condemnessin també aquest atac. L’alcalde d’Arenys de Munt, Carles Móra, va condemnar les pintades i va apuntar que accions d’aquest tipus distorsionen la consulta. n


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.