Política

“La ILP contra els toros no és antiespanyola, és animalista”

Entrevista a Anna Mulà, promotora de la iniciativa legislativa popular (ILP) antitaurina

Anna Mulà és la representant de la iniciativa legislativa popular (ILP) antitaurina que va defensar la proposta davant del ple del Parlament. La iniciativa per prohibir les corrides de toros a Catalunya ara ha iniciat el seu recorregut a la cambra. Mulà explica quines són les intencions del grup promotor, i nega que es tracti d’una confrontació entre Catalunya i Espanya.

¿Esperava que la ILP contra les corrides de toros aixequés tant de rebombori?
No tant, la veritat, tot i que érem conscients que aquest tema ocuparia una part important de l’actualitat. Al ple del Parlament, el dia 18 de desembre, hi van assistir uns 130 informadors i tècnics. Es va assolir una xifra rècord de mitjans que van cobrir el debat.

Si s’aprova, ¿després aniran contra els correbous de les Terres de l’Ebre?
El fet que s’aprovi o no la ILP, que té per finalitat abolir les corrides de toros a Catalunya, no influeix en el futur dels correbous que se celebren en diversos indrets de Catalunya. En qualsevol cas, no existeix actualment, al si de la comissió promotora de la ILP de la qual formo part, el debat sobre aquest tema. Crec que per donar continuïtat a l’entitat Prou ens hauríem de centrar en l’abolició de les corrides de toros en altres comunitats autònomes.

David Pérez (PSC) i Rafael Luna (PP) han dit que darrere de la prohibició de les curses de toros hi ha una ofensiva antiespanyola. Hi està d’acord?
Estic totalment en desacord amb la opinió d’aquests dos diputats. L’interès dels promotors de la ILP és purament a favor de la defensa dels animals. La tortura i la mort d’un animal com a espectacle públic no coneix signes identitaris. De fet, és normal que utilitzin aquest tipus d’arguments, perquè és la seva manera de rebutjar un debat ètic. Però, de fet, ja saben que la nostra és una iniciativa animalista.

Per què es parla, doncs, d’aquest debat sobre la identitat espanyola o catalana de les corrides?
Crec que és una manera de desviar la controvèrsia cap a interessos polítics poc representatius de la societat. És la manera d’evitar un debat que en la societat catalana ja fa temps que han perdut.

El PSC va presentar una esmena a la totalitat a la seva ILP, però va donar llibertat de vot als seus diputats. I finalment ha decidit, en canvi, oposar-se formalment a la ILP. ¿Aquest canvi d’actitud fa perillar la seva iniciativa?
Aquest canvi d’actitud reflecteix enormes contradiccions. Hi ha altres forces polítiques al Parlament, a més del PSC, que poden donar suport a la iniciativa legislativa popular.

Un regidor socialista del Maresme està pressionant el seu partit perquè doni suport la ILP antitaurina. Què li diria?
La veritat és que admiro la seva actitud i valentia.

¿Han mantingut ja contactes amb els grups parlamentaris? Què els diuen?
Les posicions dels partits son clares i públiques. PSC, PP i Ciutadans en contra de la ILP. ICV i Esquerra a favor. I CiU dóna llibertat de vot als seus diputats.

¿Acceptaria la solució d’unes corrides a la portuguesa, sense mort de l’animal?
Personalment, no. Crec que aquesta possibilitat també topa amb una certa resistència del sector taurí i que de fet no acontenta cap de les parts.

També es parla de la possibilitat de suprimir les corrides de toros, però amb una moratòria de diversos anys. Hi donarien suport?
Home, aquesta eventualitat ha d’estar suficientment motivada, amb arguments de pes, i no només econòmics, per poder ser presa en consideració pels promotors, i sempre i quan la finalitat sigués l’abolició definitiva i la moratòria no sigués excessiva.

Vostès, com a promotors de la ILP, la poden retirar sempre que vulguin, si consideren que el debat parlamentari la desvirtua. Quina és la línia vermella? Fins on consideraran acceptables les negociacions?
Miri, fins que es contravingui el sentit de la ILP o es deixi buit de contingut. De totes maneres, no hi ha un marge gaire ample, perquè la ILP és molt clara.

A qui proposaran perquè comparegui al Parlament defensant la ILP? Els protaurins pensen en el torero José Tomás...
Bé, són els partits polítics els que proposen les compareixences, tot i que poden tenir en compte els nostres suggeriments o oferiments. Nosaltres hem posat a la seva disposició diversos experts en qüestions de dret, etologia, ètica, filosofia, economia, biologia, medicina, psicologia i altres disciplines.

Tal com està la política catalana, ¿no creu que el debat de la ILP quedarà per a la pròxima legislatura?
És cert que el temps se’ns tira al damunt i que està molt ajustat perquè es pugui arribar a la votació final abans de l’últim ple d’aquesta legislatura. Ara bé, a diferència de qualsevol altra proposició de llei, en el cas d’una ILP que s’està tramitant en el moment en què es dissol el Parlament, es continua la tramitació en la nova legislatura. És a dir, no es pot exigir en cap cas que es torni a acreditar el compliment dels requisits legals que han permès arribar fins aquí, ni evidentment obligar que es tornin a presentar les signatures.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.