Política

Montilla imposa un contracte de transparència als candidats

El president de la Generalitat demana perdó als votants de Santa Coloma

Fets i no paraules. El president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, va apel·lar ahir altre cop al seu eslògan electoral per fer front al cas de corrupció que ha esquitxat càrrecs socialistes i combatre així la creixent desafecció política. El màxim dirigent del PSC va anunciar un contracte de transparència que hauran de signar tots els candidats socialistes i que estarà enllestit a la propera tardor, abans dels comicis catalans.

D’aquesta manera va voler tallar d’arrel la polèmica desfermada les darreres setmanes amb la imputació de l’alcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, i del tinent d’alcalde Manuel Dobarco en la trama Pretòria. Montilla va posar el punt final a la IV Convenció Municipal del PSC, que va aplegar més d’un miler de regidors i alcaldes socialistes durant tot el dia, i en el decurs de la qual no van faltar mostres de rebuig a la corrupció per part d’altres dirigents.

El líder socialista va revelar que cada candidat del seu partit haurà de signar un compromís de transparència sobre els seus ingressos, patrimoni i gestió, i que estarà a l’abast dels electors. El contracte de servei públic amb la ciutadania, tal com l’ha batejat, es basarà en els continguts del codi ètic del partit i “recollirà un compromís cívic i polític de màxima exemplaritat” amb l’objectiu de “reforçar la transparència, la rendició de comptes i el compromís personal dels representants públics del PSC”.

Autocrítica
El primer secretari dels socialistes no va estalviar l’autocrítica i va reconèixer que “el dany sobre les sigles del PSC és greu i el dany sobre la nostra imatge, també”. En el que va ser l’ovació més gran de la jornada, Montilla va demanar disculpes “a tothom, a tots els nostres votants, especialment als de Santa Coloma”, però va tornar a insistir, com ja va fer en la seva declaració institucional al Parlament, que “ni tots som iguals ni reaccionem de la mateixa manera”. Amb gran solemnitat va sentenciar que “el PSC no és un partit d’amics” i que l’“exemplaritat és un patrimoni” de la seva formació. Com havia fet anteriorment el conseller d’Economia, Antoni Castells, el líder socialista va defensar la necessitat d’apostar per la “regeneració democràtica” amb més mecanismes de control com a via útil per lluitar contra la desafecció.

A més d’enviar un missatge extern a la ciutadania, també va voler aixecar la moral dels quadres del partit, lloant la tasca que fan cada dia els alcaldes i regidors del PSC per fer visible que el cas Pretòria és un fet aïllat i que no pot tacar la trajectòria de la “primera força municipalista”. En aquest sentit, va fer una crida a no caure “ni en el pessimisme ni en el derrotisme”, ja que cap dels dos “són camins per rectificar ni per superar l’estat actual”. Amb l’ull posat als pròxims comicis catalans i municipals, va emplaçar el PSC a no resignar-se i presentar batalla.

Al matí, l’alcalde de Barcelona i cap de política municipal del PSC, Jordi Hereu, va apuntar que en els moments difícils és quan el PSC treu el millor de si mateix, i va reivindicar la feina feta pels càrrecs locals en 30 anys. “I també a Santa Coloma de Gramenet, que hem transformat i seguirem transformant”, va afegir abans que el secretari de política municipal del PSOE, Antonio Hernando, donés el vistiplau a la gestió que el PSC ha fet d’aquesta crisi


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida en represàlia per l’atac a Tel Aviv

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona