Política

Rajoy no ajudarà Zapatero a renovar el TC perquè creu que ho faria per afavorir el PSC

Cospedal insta el tribunal a pronunciar-se “d’una vegada”

“És el moment que el Tribunal Constitucional emeti una sentència i actuï com ha d’actuar”. Amb aquestes paraules, la secretària general del PP, Dolores de Cospedal, va resumir ahir la visió que té el seu partit del bloqueig provocat per l’Estatut al TC. Això, de cara enfora. De cara endins, fonts populars assenyalaven que el PSOE està interessat a “dilatar” la decisió del tribunal per no perjudicar el PSC a les eleccions catalanes. I que, a aquest joc, des del carrer Génova no hi pensen jugar.

“Ni el PSOE ni Zapatero no tenen voluntat de renovar el TC, sinó de guanyar temps”, van afegir les fonts consultades per analitzar l’última invitació de José Luis Rodríguez Zapatero a Mariano Rajoy, amb l’objectiu d’abordar la situació del tribunal. El president espanyol es va comprometre a reunir-se amb el líder del PP per tractar la crisi econòmica i aquest cap de setmana ha obert la porta a parlar també de la renovació del tribunal. Però des de la direcció popular creuen que les intencions de Zapatero són justificar un ajornament de la sentència amb la suposada voluntat de substituir els magistrats a qui s’ha acabat el mandat.

Els populars també són escèptics davant la trobada Zapatero-Rajoy –per a la qual, a més, no hi ha data, i a Génova encara esperen la trucada de la Moncloa–, perquè consideren que, si el TC no s’ha renovat fins ara, és per culpa de Zapatero. Dolores de Cospedal va recordar ahir que a la reunió entre els dos líders pel pacte de la justícia ja se’n va parlar, i va afegir que Rajoy va “complir” amb la part que li tocava i Zapatero“no ho va fer”.

Un tribunal per renovar
A hores d’ara, hi ha cinc magistrats que ja no haurien d’estar exercint. Són els quatre escollits pel Senat (María Emilia Casas, Guillermo Jiménez, Vicente Conde i Jorge Rodríguez-Zapata) i el difunt Roberto García-Calvo. Pels torns que s’estableixen, amb la renovació hi hauria majoria progressista, que, teòricament, afavoriria els socialistes. Però al PP descarten que la intenció sigui renovar el TC per afavorir la sentència, argumentant que això acabaria passant factura al PSOE.

Amb qui estan més descontents al PP és amb la presidenta María Emilia Casas, de signe progressista. Creuen que si s’està retardant tant la sentència és perquè Casas “no es vol mullar” exercint el seu vot de qualitat.
D’altra banda, Cospedal també va respondre a les declaracions del president de la Generalitat, José Montilla, en què defensava el seu dret a pronunciar-se sobre la sentència. Cospedal el va acusar de llançar “missatges contraris al compliment de la llei” i va demanar que es deixi treballar al TC “sense pressions”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.