Política

El PSC aparca l’avís al PSOE per canviar les relacions perquè veu "voluntat política"

Política

El PSC va guardar ahir al calaix l’avís cerimoniós al PSOE, elaborat a l’anterior executiva, que si el 31 de desembre no hi havia acord i s’evidenciava que l’executiu espanyol no tenia voluntat de complir l’Estatut les relacions entre els dos partits canviarien. Els socialistes catalans consideren que hi ha un abans i un després de la reunió del dia 20 del president de la Generalitat, José Montilla, amb el cap de l’executiu central, José Luis Rodríguez Zapatero, a la Moncloa, en la qual van participar també el ministre Pedro Solbes i el conseller Antoni Castells.

Pel PSC, aquella trobada va servir per desbloquejar la negociació. El portaveu del partit, Miquel Iceta, no es va estar ahir de lloar durant la roda de premsa posterior a l’executiva “la tenacitat i fermesa” del president.

Si fa quinze dies la formació de Montilla sostenia que el procés negociador s’havia d’acabar abans de finals d’any i que el termini era improrrogable, ahir va descartar forçar els terminis. “Si forçar terminis significa un mal acord, que no comptin amb nosaltres”, va manifestar Iceta. A la reunió de la direcció del PSC d’ahir no hi van assistir el conseller Castells ni la ministra de Defensa, Carme Chacón. Optimisme moderat va ser el que es va despendre d’intervencions com la del president de la Generalitat i la del ministre de Treball, Celestino Corbacho, segons algunes fonts.

“Voluntat política”
I és que l’acord no està tancat, però des del PSC es creu que pot estar encarrilat. Iceta va justificar el canvi de to del seu partit respecte a l’última executiva pel fet que els darrers dies s’ha posat en relleu “la voluntat política de negociar un bon acord que compleixi l’Estatut”. Pel PSC, la música comença a sonar bé, i el partit espera conèixer la lletra les properes hores i més endavant les xifres. La prova del cotó fluix vindrà amb el document que l’executiu espanyol posi damunt la taula avui. Els socialistes catalans van evitar ahir entrar públicament en la cursa de xifres sobre els diners que hauria de comportar per a Catalunya el nou model. La quantia podria acabar de perfilar-se entre l’executiu català i el govern central les properes setmanes, abans de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera. “CiU té el rècord mundial de xifres. No ens hi trobaran”, va dir Iceta.

El PSC, que celebra que el nou model prevegi una dotació per a comunitats amb llengua pròpia, considera que la bilateralitat ha quedat demostrada en la negociació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Prèdica de model singular i poc marge fiscal al sac

madrid

AfD, aixopluc d’escorrialles ultres

Berlín
estats units

Trump escull el populista Vance com a candidat a vicepresident

barcelona
política

Comín no podrà assistir al ple de constitució de l’Eurocambra

barcelona
judicial

Serret i Simó recusen Marchena i quatre magistrats més per manca d’imparcialitat

barcelona
estats units

Seguretat Nacional admet un “error” en la protecció a Trump

barcelona
estats units

Una jutgessa desestima el cas contra Trump per tenir documents classificats a casa

barcelona
Àfrica occidental

El Parlament de Gàmbia rebutja legalitzar la mutilació genital femenina

Barcelona
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona