Política

Blanco es reunirà amb CiU i el PNB però no vol parlar de Catalunya ni del País Basc

Els dies de rebaixar el suflé dels resultats del 9-M i de tempteig telefònic entre els partits s’han acabat i avui ja toca veure’s les cares. Tres protagonistes principals, PSOE, CiU i PNB, i un quart de pedra però amb dos vots molt llaminers, el BNG, protagonitzaran des d’avui el ball per donar forma primer a la investidura de José Luis Rodríguez Zapatero i després per assegurar una legislatura tranquil·la. I no hi haurà excessius problemes per elaborar un guió consensuat.

El secretari d’organització del PSOE, José Blanco, obrirà aquesta tarda un diàleg “sense límits” amb Josep Antoni Duran i Lleida, possiblement ara mateix l’eventual soci més reticent a obtenir un acord ràpid amb els socialistes. Els nacionalistes catalans tenen com a principal objectiu en aquestes negociacions visualitzar-se com a interlocutor preferencial del nou govern espanyol amb qüestions que aportin rèdits a Catalunya com el nou finançament, la publicació de les balances fiscals i el desplegament, en definitiva, de l’Estatut. Però saben que la posició del PSOE també és dura i que els primers fruits d’aquesta nova etapa de col·laboració no aniran més enllà de repetir la jugada de fa quatre anys, això és, un lloc a les meses del Congrés i del Senat i algunes presidències de comissió.
Juga en contra de tot això el fet que bascos i gallecs, que preveuen enviar una delegació de nivell mitjà –Josu Erkoreka es veurà avui amb Blanco– a les converses amb els socialistes, tenen el camí molt més estovat que els nacionalistes catalans per facilitar les coses al PSOE.

PNB i BNG ja van acabar la legislatura salvant els socialistes de la reprovació de la ministra de Foment al Congrés però, amb els resultats obtinguts a les eleccions, tampoc estan en disposició de treure pit. El gir més espectacular s’ha produït a Euskadi, on Urkullu, amb el risc d’irritar tant el sector sobiranista del partit com els socis de govern o els indicats afins, s’ha posat al davant d’una via pràctica que també faci recuperar el protagonisme als nacionalistes bascos en el conjunt de l’Estat i alhora salvi els mobles a la consulta de Juan José Ibarretxe amb un nou salt en l’autogovern. El primer premi, encara que PNB i BNG no investeixin a la primera Zapatero, també seria presència a les meses i a les comissions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.