Política

Blanco es reunirà amb CiU i el PNB però no vol parlar de Catalunya ni del País Basc

Els dies de rebaixar el suflé dels resultats del 9-M i de tempteig telefònic entre els partits s’han acabat i avui ja toca veure’s les cares. Tres protagonistes principals, PSOE, CiU i PNB, i un quart de pedra però amb dos vots molt llaminers, el BNG, protagonitzaran des d’avui el ball per donar forma primer a la investidura de José Luis Rodríguez Zapatero i després per assegurar una legislatura tranquil·la. I no hi haurà excessius problemes per elaborar un guió consensuat.

El secretari d’organització del PSOE, José Blanco, obrirà aquesta tarda un diàleg “sense límits” amb Josep Antoni Duran i Lleida, possiblement ara mateix l’eventual soci més reticent a obtenir un acord ràpid amb els socialistes. Els nacionalistes catalans tenen com a principal objectiu en aquestes negociacions visualitzar-se com a interlocutor preferencial del nou govern espanyol amb qüestions que aportin rèdits a Catalunya com el nou finançament, la publicació de les balances fiscals i el desplegament, en definitiva, de l’Estatut. Però saben que la posició del PSOE també és dura i que els primers fruits d’aquesta nova etapa de col·laboració no aniran més enllà de repetir la jugada de fa quatre anys, això és, un lloc a les meses del Congrés i del Senat i algunes presidències de comissió.
Juga en contra de tot això el fet que bascos i gallecs, que preveuen enviar una delegació de nivell mitjà –Josu Erkoreka es veurà avui amb Blanco– a les converses amb els socialistes, tenen el camí molt més estovat que els nacionalistes catalans per facilitar les coses al PSOE.

PNB i BNG ja van acabar la legislatura salvant els socialistes de la reprovació de la ministra de Foment al Congrés però, amb els resultats obtinguts a les eleccions, tampoc estan en disposició de treure pit. El gir més espectacular s’ha produït a Euskadi, on Urkullu, amb el risc d’irritar tant el sector sobiranista del partit com els socis de govern o els indicats afins, s’ha posat al davant d’una via pràctica que també faci recuperar el protagonisme als nacionalistes bascos en el conjunt de l’Estat i alhora salvi els mobles a la consulta de Juan José Ibarretxe amb un nou salt en l’autogovern. El primer premi, encara que PNB i BNG no investeixin a la primera Zapatero, també seria presència a les meses i a les comissions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Màxima pressió perquè Biden plegui

Los Angeles
Jordi Colomí Massanas
Alcalde de Torroella de Montgrí i l’Estartit (UPM)

“Replanificar cada mandat seria anar fent cops de timó”

Torroella de Montgrí
estat francès

La macronista Braun-Pivet és reelegida presidenta de l’Assemblea Nacional

barcelona
Política

Mor Salustià Monteagudo, exalcalde de Cabrera d’Anoia

Estat espanyol

Begoña Gómez impugna que el jutge investigui la seva relació amb la Complutense

Barcelona
política

Reclamen a Andorra noves comissions rogatòries per Rajoy i excol·laboradors seus

barcelona
Europa

Starmer vol “reiniciar” les relacions entre el Regne Unit i la UE

Barcelona
Zona Euro

El BCE manté el tipus d’interès bàsic en el 4,25%

Barcelona
Unió Europea

Ursula Von der Leyen és reelegida presidenta de la Comissió Europea

Barcelona