Política

Front contra Solbes

Just l’endemà que el president José Montilla va avisar José Luis Rodríguez Zapatero que li crearà problemes, el govern espanyol ja l’ha posat a prova. El vicepresident Pedro Solbes va convocar de bon matí els mitjans per explicar-los les línies generals del nou model de finançament. I de generals prou que ho són i encara sort, atès que en les escasses concrecions que aborda no té inconvenient a cruspir-se acords que són a l’Estatut.

En definitiva, la proposta és “decepcionant, insuficient i preocupant”, en paraules del conseller Antoni Castells que subscriuen tant els socis del tripartit com CiU. Tot apunta que Solbes va fer pública ahir la proposta per preparar amb avantatge la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) de dimarts. Per tant, ara li toca moure fitxa al govern i Castells ha convocat els negociadors de CiU dilluns per poder anar l’endemà a Madrid armat d’una resposta de les principals forces catalanes.

Per telèfon i sense papers
El conseller es va assabentar que Solbes faria pública la seva oferta quan el vicepresident econòmic l’hi va comunicar dimecres al vespre. Immediatament Castells va citar la part catalana de la comissió mixta ahir al matí per concretar una resposta contundent. Tot plegat, esperant les declaracions, atès que des del ministeri no se li va fer arribar la proposta que es faria pública. A les 12.30 hores, la compareixença del vicepresident no va fer més que confirmar els mals auguris: les línies conegudes ahir no difereixen de les que s’han posat damunt la taula en les negociacions de les darreres setmanes i que ja havien portat Castells a expressar el seu pessimisme.

No obstant, la roda de premsa de Solbes va espavilar els passadissos del Parlament un matí de ple que havia de ser ensopit. El primer a presentar-se davant els mitjans va ser el líder d’ERC, Joan Puigcercós, que va cridar a la unitat dels partits catalans, inclòs el PP.

Tampoc es va fer esperar Castells, que va comparèixer després de sortir del despatx de Montilla. “El govern no acceptarà un mal acord ni un acord que no respongui fidelment al que diu l’Estatut”, va sentenciar, i també va subratllar la crida a la unitat.

El nacionalista Artur Mas va recollir el guant i va reiterar la disposició de CiU, que fa setmanes que negocia amb Castells, de construir un front comú. Però també va exigir a Montilla que compleixi el compromís de crear problemes a Zapatero.

I és que la qüestió que ahir es plantejava és si des de Catalunya serà possible articular una proposta unitària i fins on estan disposats a arribar uns i altres en aquest pols que s’albira molt dur. De moment, el PSOE no ha dubtat a ensenyar les seves cartes més magres només unes hores abans del començament del congrés del PSC i ahir molts es preguntaven què hi dirà diumenge Zapatero.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.