Política

O caixa o faixa

Castells adverteix que el govern ha de decidir què cal fer si l’Estat no proposa un bon pacte. L’executiu constata l’efecte en el 7-J de la falta d’acord i Montilla recorda que el tripartit suma

La ressaca electoral del 7-J va aterrar ahir finalment a l’enorme taula rodona de la sala Tarradellas, on se celebren les reunions del govern. L’executiu va analitzar el resultat de les europees i els socis del tripartit van coincidir a destacar l’incompliment de José Luis Rodríguez Zapatero sobre el finançament com una de les raons de la desafecció que ha encongit la participació fins al 37,5%. Entre les intervencions –que van ser nombroses– va destacar la contundència del conseller d’Economia, Antoni Castells, que va advertir els presents que el govern s’haurà de plantejar què fer en cas que el ministeri d’Economia no plantegi un bon acord. El temps s’esgota i arriba el moment de decidir.
La coincidència del diagnòstic va ser molt àmplia. I no es van limitar a redundar sobre els efectes dels incompliments del govern Zapatero. El conseller Joan Saura va assenyalar altres de les carpetes encara obertes que també provoquen desgast davant la ciutadania, com és la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. La versió pública dels retrets al govern espanyol la va oferir el republicà Jordi Ausàs, que ahir actuava de portaveu, en assenyalar que “l’incompliment de les lleis és evident que contribueixen a la desafecció política”.

Dins del govern, el conseller Castells es va encarregar de marcar els termes en què es troba la negociació. El titular d’Economia va insistir, com està fent des que s’han encetat les converses, que el govern no pot tancar un mal acord. Per això, segons diferents fonts, va advertir que el tripartit s’ha de plantejar quina ha de ser la seva resposta en cas que la proposta de l’executiu espanyol no s’adapti a l’Estatut.

Dia D: 15 de juliol

El tripartit treballa amb el darrer termini que ha fixat el president espanyol, que va assegurar en el debat de política general i en la seva darrera visita a Barcelona que el 15 de juliol convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera.

La pressió del PSC sobre el finançament s’està fent sentir també a Madrid. El ministre Celestino Corbacho va advertir ahir en declaracions a Onda Cero que els enfrontaments entre executius no ajuden i que “quan es resolgui el traspàs de Rodalies i el finançament es tornarà a la unitat d’acció entre els dos governs”.

Aquesta unitat d’acció sembla, però, encara verda. Castells ha explicat públicament que no hi ha hagut novetats en les converses en les darreres setmanes. De fet, durant la campanya la negociació va quedar congelada.

Dins del govern hi va haver també una reflexió sobre el comportament electoral dels catalans i l’efecte de la relació entre Catalunya i Espanya, més enllà del debat purament ideològic entre dretes i esquerres. En qualsevol cas, el president va voler deixar clar, per tranquil·litzar els socis, que el tripartit seguiria sumant si es fes una extrapolació dels resultats de diumenge. A més va relativitzar el creixement de CiU. En la roda de premsa posterior, Ausàs va expressar la preocupació del govern pel creixement de les formacions conservadores a Europa en general i a Espanya en particular, així com les “conseqüències que pot tenir envers els ciutadans”.

No obstant, segons fonts dels assistents, el tema que va provocar un debat més acalorat al voltant a la reunió va ser l’avaluació del dèficit i les retallades que provocarà en els pressupostos dels departaments. De nou, la crisi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.