Política

López i el PSE es conjuren per governar tota la legislatura

El secretari general del PSE engega avui, amb els vots del PP en la investidura, el primer govern basc amb lehendakari socialista

Avui és el dia: trenta-un anys després que un pacte entre el PSE i la UCD donés l’any 1978 la presidència del preautonòmic Consell General Basc a Ramón Rubial, un altre socialista, Patxi López, es convertirà en el primer lehendakari no vinculat a les sigles del PNB des de la restitució del govern basc ja en plena democràcia.

El candidat a lehendakari del PSE farà valer avui cap a les nou del vespre els 25 diputats que el van situar com a segona força en les eleccions del passat 1 de març per sumar-los als 13 del PP i al que té UPyD per ser elegit en primera votació i per majoria absoluta. La previsible llarga sessió d’investidura engegarà a dos quarts de deu del matí i dedicarà tot el matí a escoltar les intervencions dels dos únics candidats a lehendakari: Patxi López i Juan José Ibarretxe. A la tarda, de petit a gran, intervindran els grups, i els candidats tindran dret a rèplica i els grups a contrarèplica. Tot seguit es procedirà a les votacions.

Aquest serà el primer i protocol·lari però altament significatiu pas per a la constitució del nou executiu basc, que s’ha marcat com a objectiu ja prou dificultós intentar governar els quatre anys de mandat amb una certa estabilitat gràcies a l’acord que socialistes i populars van tancar el mes passat i que van anomenar Bases per al canvi democràtic al servei de la societat basca.

La primera clau d’aquesta estabilitat estarà en la capacitat de Patxi López d’establir ponts de diàleg no només amb el PP i les seves polítiques de modificació dels símbols i les dinàmiques identitàries que el PNB ha desplegat en trenta anys. Els socialistes no perden de vista que la primera de les preocupacions de la societat basca, tal com indiquen les enquestes, fins i tot per sobre del terrorisme, és l’atur i la crisi..., en un territori poc afectat per aquesta problemàtica global. Per això, de moment, només han accedit a canviar elements com el mapa del temps d’Euskal Telebista –amb tot el territori d’Euskal Herria–, assegurar que mantindran la política educativa que el PNB i EA tampoc van poder canviar en 14 anys i fer grans proclames contra ETA.

Les persones amb què comptarà Patxi López al seu consell de govern, d’alt perfil basquista, també seran representatives d’aquestes ganes de no trencar res amb un PNB que es remou com un animal ferit i que es prepara per a una travessia del desert a l’oposició sabent que molt probablement Ibarretxe tirarà en qüestió de dies la tovallola.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.