Política

El CGPJ estudiarà el dia 22 la suspensió de Garzón

El fiscal general de l’Estat assegura que “els fets no són constitutius de delicte”

Baltasar Garzón podria deixar de fer de jutge provisionalment el 22 d’abril. Serà aquell dia que es reunirà el ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la instància que ha de decidir si suspèn de manera cautelar les funcions del magistrat. El seu president, Carlos Dívar, va decidir ahir que el cas no passi per la comissió permanent de l’organisme, sinó que vagi directament al ple, segons fonts del CGPJ citades per l’agència Efe.
Altres fonts judicials analitzaven ahir aquest moviment com una dilatació del procés, però des de l’òrgan de govern dels jutges es va recordar que qualsevol decisió de la permanent hauria de ser ratificada igualment pel ple.

L’únic tràmit pendent serà, òbviament, que el ple del CGPJ rebi abans d’aquella data la resolució de Luciano Varela, el magistrat del Tribunal Suprem que ha decidit processar Garzón per prevaricació en declarar-se competent per investigar les desaparicions durant el franquisme.

Una resolució que, en tot cas, no serà ferma quan arribi al CGPJ. El despatx de l’advocat Gonzalo Martínez-Fresneda, que du la defensa de Garzón, presentarà la setmana que ve el recurs a la interlocutòria de Varela, segurament en format d’apel·lació a la sala penal del Suprem, i la resolució de Varela no podrà arribar abans del 22.

Dissoldre la sala segona
És l’únic punt a què es pot agafar Garzón per allargar la més que probable suspensió cautelar. I és que fonts del CGPJ assenyalen que el ple haurà de valorar i decidir si val més esperar que la interlocutòria sigui ferma abans d’optar per la suspensió cautelar.

D’entre les múltiples reaccions en contra que genera el cas, la majoria polítiques, en destaquen especialment dues. D’una banda, el fiscal general de l’Estat, Cándido Conde-Pumpido, va indicar ahir que “els fets no són constitutius de delicte” i que, respectant “absolutament el Tribunal Suprem”, confia que “el criteri de la fiscalia prosperarà en el moment processal oportú”.

D’altra banda, en el marc d’un congrés de justícia penal celebrat a Lleida, Javier Álvarez García, catedràtic de dret penal de la Universidad Carlos III de Madrid, va qualificar la sala segona del Suprem –la que pot jutjar Garzón– d’“antidemocràtica” i “reaccionària”. “L’única solució prudent seria dissoldre-la”, va reblar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.