Política

La UE impulsa un acord per "refundar" el capitalisme

Crisi financera

De cadàver polític a guru contra la crisi financera, el premier britànic, Gordon Brown, va protagonitzar ahir la cimera en què els Vint-i-set van ratificar el pla de rescat pactat diumenge a París. Donant per fet que, tot i el pessimisme de les borses, amb aquests prop de dos bilions d’euros de diners públics per capitalitzar els bancs amb problemes i garantir els préstecs interbancaris ja s’ha aconseguit parar el primer cop, Brown va intentar convèncer els seus col·legues que ara cal passar “a la fase dos” i reformar el Fons Monetari Internacional perquè controli i reguli de debò el sistema financer mundial.


El president de torn de la UE, el francès Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van recollir el guant del ressuscitat Brown impulsant la convocatòria d’una cimera internacional aquest novembre a Nova York. “És el lloc on va començar tot”, va apuntar Sarkozy, que va proposar als seus homòlegs basar aquesta “refundació del capitalisme” en “un principi simple: que cap institució financera no pugui escapar de la regulació i la vigilància”.
Sarkozy vol disparar contra els hedge funds i “els forats negres dels paradisos fiscals, que no poden seguir existint”.



El govern espanyol tem que se’l torni a deixar al marge i el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, va haver d’advertir a Brown que si vol tocar els acords de Bretton Woods del 1944 ha de fer-ho a l’assemblea del mateix FMI i del Banc Mundial, tot i reconèixer que serà “imprescindible” que abans es prepari en cimeres del G-8 o del G-20.



Més cobertura de dipòsits
La Comissió Europea va seguir el guió escrit entre Luxemburg i l’Elisi i va proposar als caps d’Estat i de govern que apugin la cobertura dels dipòsits bancaris en cas de fallida fins a 50.000 euros, primer, i fins a 100.000 d’aquí a un any. “El consens és generalitzat, només hi ha hagut comentaris tècnics”, va avançar Solbes, que va haver de demanar paciència davant la nova caiguda de les borses: “No recuperarem la confiança d’un dia per l’altre, aquests processos no són lineals ni automàtics, però les mesures que hem adoptat són prou importants per tornar a la normalitat en un temps raonable”.



Els quinze socis de la zona euro i Brown van aconseguir així estendre a la resta de la UE la recepta de Downing Street contra el virus financer que ha creuat l’Atlàntic. Els Vint-i-set es comprometrien a “preservar l’estabilitat del sistema, donar suport a les institucions financeres importants, evitar les fallides i garantir els dipòsits”, fixa l’esborrany de les conclusions. Brussel·les, a més, vol reduir a 72 hores el temps màxim en què s’haurien de tornar els estalvis en cas de fallida, davant els entre tres i nou mesos actuals.


 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa i Collboni es reuneixen a la Generalitat

Barcelona
estats units

Kamala Harris accepta la nominació i promet un nou camí a seguir

barcelona
política

Montero intenta calmar ERC i és citada pel PP al Senat

madrid
Finlàndia

Rastrejaran els mòbils per evitar entrades massives de migrants

Barcelona
Estat espanyol

Peinado apunta que del “silenci” de Sánchez se’n poden treure “conclusions”

Barcelona

El Suprem veneçolà declara la victòria electoral de Maduro enmig de les acusacions de frau

Barcelona
Política

L’alcalde de Banyeres es desdiu i ara diu que no dimiteix

Banyeres del Penedès
àsia

Xocs entre policia i manifestants en una protesta antigovernamental a Indonèsia

barcelona
Política

Xavier Amor deixa l’alcaldia de Pineda per anar a la Generalitat

Barcelona