Política

Mas remou el debat

Mas planteja repetir la consulta de l’Estatut si el TC el retalla

Artur Mas va apostar ahir per remoure el debat de política general. Les reflexions que el president, José Montilla, havia exposat el dia anterior sobre la seva concepció del país van ocupar només una breu part inicial de la seva intervenció, temps suficient, però, per incloure una crida a activar la llei de consultes populars i a repetir el referèndum de l’Estatut si el TC el retalla. La resta del seu parlament es va articular en una crítica contundent i pràctica a la política social del govern, la columna vertebral en què se sustenta el discurs del tripartit.

La pirueta va aconseguir sorprendre José Montilla. Però el president, que no es caracteritza pels seus reflexos parlamentaris, és poc amant d’introduir canvis en les intervencions i ahir havia anat al Parc de la Ciutadella amb la rèplica ben preparada. Una referència de Mas a les “mans lliures” a Madrid va ser suficient per provocar la reacció prevista. “Si jo estigués supeditat al PSOE segurament no seria president”, va ventar referint-se a l’aposta de José Luis Rodríguez Zapatero per la sociovergència.

La logística presidencial tenia previst –després d’estudiar els debats de Mas amb Pasqual Maragall– que el líder de l’oposició centraria la intervenció a desqualificar el paper de Montilla com a president i a respondre a les seves propostes del dia anterior sobre horitzó nacional. A partir d’aquí s’havia construït l’argumentari de la rèplica. Però va fallar el càlcul. Això no va impedir el creuament de retrets –encara– sobre els camins que han portat Montilla a la presidència i Mas a l’oposició i, evidentment, sobre la darrera crisi que amenaçava trencar CiU.

Avui el debat plantejat per Mas sobre l’impuls de la llei de consultes populars es reprendrà amb la votació de les resolucions. Aquest tema apareix en una proposta de CiU –que preveu també repetir el plebiscit de l’Estatut si és retallat– i una del tripartit.

El debat nacional també va estar present en la intervenció del portaveu d’ERC, Joan Ridao, que va proclamar que Esquerra vol continuar treballant per la independència des del govern. Però, per a sorpresa de la concurrència i irritació d’Ernest Benach, Ridao va reservar la seva entusiasta proclama per a les darreres línies de la rèplica, ja fora de temps, amb la qual cosa va evitar que el president hagués de contestar.

Sense Carod ni Saura
I és que el tripartit ahir es va esforçar a evitar sorolls. Ni tan sols es van sentir la veu del conseller de la vicepresidència, Josep-Lluís Carod, i del d’Interior, Joan Saura, que no van intervenir en cap moment, tot i que se’ls havia deixat la porta oberta. A canvi, Montilla va reservar anuncis per als seus portaveus. Així, en resposta a l’ecosocialista, Jaume Bosch, va anunciar un segon pla d’eixos viaris i el pla del transport públic.

Una de les novetats del ple va ser l’estrena oficial de Daniel Sirera al capdavant del grup popular. Sirera va imprimir a la seva intervenció un perfil més propi de la tensa Carrera de San Jerónimo que de la plàcida Ciutadella i el president l’hi va fer notar posant en evidència la diferència amb el seu predecessor, Josep Piqué. No quedarà només en paraules el nou tarannà popular: el grup conservador defensarà una proposta de resolució avui que instarà els grups a condemnar la crema de fotos del rei.
El d’ahir va ser el debat més curt que es recorda al Parlament en un ple de política general. El fet que el president limités a dues les intervencions que dedicava a cada portaveu va escurçar la jornada i a dos quarts de set els diputats ja eren fora.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.