Política

El PSOE diu que traduirà al català les webs ministerials

Debat lingüístic

El grup republicà al Congrés ha posat novament sobre la taula una vella reivindicació que des de fa temps es manté encallada: l’impuls del català per part de l’executiu espanyol tant en l’àmbit de l’administració de l’Estat com de les institucions espanyoles, especialment al Congrés, on la presència d’aquesta llengua és nul·la.

El diputat Joan Tardà va interpel·lar ahir la ministra d’Administracions Públiques, Elena Salgado, a qui va recordar el compromís adquirit pel president José Luis Rodríguez Zapatero en el debat de política general del 2005 de donar un impuls a les llengües cooficials. Tardà va exemplificar també els escassos avenços que s’han produït des d’aquell anunci del cap de l’executiu espanyol.

Salgado va respondre a Tardà que l’executiu espanyol “és conscient” que en l’àmbit de l’administració de l’Estat “encara hi ha feina a fer” per garantir la normalització lingüística. I en aquest sentit avançava que, entre altres mesures que es prendran a partir del mes de maig, es donarà l’impuls definitiu perquè les webs de tots els ministeris es tradueixin als diferents idiomes de l’Estat. La ministra afegia també que es millorarà l’oferta pública formativa del personal de l’Estat i la traducció dels documents oficials.

De fet, Tardà sotmetrà la setmana vinent a votació de la cambra baixa una moció que insta l’executiu espanyol a fer una declaració rotunda a favor de reglamentar l’ús del català al Congrés, ja que en el decurs del primer any de mandat de l’actual president de la cambra, José Bono, aquesta reclamació també s’ha mantingut encallada. L’únic pronunciament sobre aquest assumpte el va fer setmanes enrere el portaveu dels socialistes, José Antonio Alonso, però per avisar ERC que el seu grup no té cap intenció de batallar perquè es permeti l’ús del català a la cambra baixa.

En la moció que preparen els republicans, Tardà va avançar que de segur també inclourà la petició d’un pronunciament del Congrés a favor del model lingüístic català. En aquest sentit, el diputat va recordar a la cambra les declaracions en què el president José Montilla avisava el Tribunal Constitucional que Catalunya no acceptaria “una imposició que posés en crisi” el model de convivència lingüística. Mentrestant, a Brussel·les, el PSC promou una resolució en defensa de la immersió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona
Perú

Alberto Fujimori serà candidat a les eleccions presidencials

Barcelona
estats units

Trump sobreviu a un atac en un míting republicà

los angeles
Estats Units

Tots els camins porten a l’expresident

Los Angeles
Guillem López Casasnovas
Catedràtic d’hisenda pública

“La reforma del finançament català serà ara o mai”

Barcelona